Prijs CO2-emissierechten blijft stijgen

Foto: Canva
Foto: Canva

De prijs van de CO2-emissierechten is gestegen, maar lijkt minder effect op de elektraprijs te hebben dan voorheen.

De koers van de langetermijnprijzen op de elektramarkt is veelal opgaand geweest maar nu weer aan het dalen, waardoor het niveau gelijk is. In de prijzen van de lange termijncontracten is inmiddels ruim 2 cent per kWh. aan CO2-emissierechten verwerkt. Hierdoor is te concluderen dat de daadwerkelijke elektra prijs al jaren rond de 4 cent per kWh is en dus redelijk stabiel.

Hogere prijs van dagggas

Door uitval van elektraproductie in België is de daghandel afgelopen week, ondanks voldoende opwek in Nederland toch hoger uitgevallen en relatief aan de hoge kant te noemen. Een ander prijsopdrijvend effect is de hogere prijs van daggas.

Weersomstandigheden bepalen nog altijd de dagmarkt voor gas. Hoewel de vooruitzichten beter worden, is het nog steeds te koud voor de tijd van het jaar in heel Europa.

De gemiddeld prijs voor een kuub gas zal dit jaar daarom iets hoger komen te liggen dan in 2020, dat kan doorwerken in de komende wintermaanden. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de vraag naar aardgas in Europa de komende jaren met 3% zal toenemen als de economie zich verder herstelt. In Azië zal dat nog hoger zijn door de omschakeling van kolen naar aardgas, daar verwacht het IEA een toename van 5%.

Stijgende prijs op de oliemarkt

Aanhoudende dalingen van de Amerikaanse olievoorraden zorgde ervoor dat de olieprijzen afgelopen week zijn gestegen. Ook positieve signalen uit onder andere China zorgen voor een stijgende prijs op de oliemarkt, de Opec+ verwacht nog altijd een aantrekkende markt wereldwijd en gaat de komende maanden de productiebeperkingen versoepelen. De toenemende coronabesmettingen in onder andere India zorgt momenteel voor het uitblijven van een verdere stijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer