Prijs CO2-emissierechten weer iets opgelopen

Foto: Nico Garstman
Foto: Nico Garstman

Kou in april zorgt voor opwaartse druk op de gasprijs voor de korte termijn.

Twee weken geleden werden de gasbergingen nog gevuld met aardgas en afgelopen week werd weer aardgas uit diezelfde gasbergingen gehaald vanwege de kou die over ons land beweegt. De verwachting van gemiddelde temperaturen is dan ook meer dan welkom en zou de druk van een opwaartse gasprijs wat kunnen temperen. Verwachting: voor de kortetermijnprijzen is er plaats voor wat ruimte naar beneden, de langeretermijncontracten zijn vrij stabiel.

Einde gekomen aan stijging steenkoolprijzen

Er lijkt een einde gekomen aan het opwaartse potentieel van de steenkoolprijzen. De vraag naar kolen in Europa neemt al langere tijd af, maar het aanbod uit Australië is ook afgenomen. De daling van de steenkolen heeft geen dalend effect gehad op de stroomprijzen, de prijs van CO2-emissierechten is namelijk weer iets opgelopen.

Grillig verloop elektrakoers

De elektrakoers kende een grillig verloop. Zo waren er afgelopen week negatieve prijzen ten tijde van grote opwek door windmolens. Op andere momenten was er te weinig aanbod met piekprijzen. De pieken worden mede veroorzaakt doordat fossiele centrales voor onderhoud buiten gebruik zouden staan. Verwachting: de prijs voor de lange termijn zal een zijwaarts verloop kunnen ontwikkelen. De daghandel zou kunnen dalen door het verwachte aanbod van zon, waardoor de zonnepanelen hun effect zullen bewijzen.

Geen stijging olieprijzen

Een stijging van de olieprijzen is op korte termijn onwaarschijnlijk. Op dit moment ligt de olievraag echter nog ver onder de productiecapaciteit. De hogere prijzen van de laatste maanden zijn het gevolg van de terughoudendheid van de OPEC op productiegebied. De OPEC heeft bij de laatste vergadering aangegeven de kraan nu langzaam weer een klein beetje verder open te draaien. De markt heeft er vertrouwen in dat dat inderdaad mondjesmaat gebeurt, maar ziet ook dat de booractiviteiten in de Verenigden Staten sinds de herfst van 2020 zijn gestegen. Men verwacht dat de olieproductie in de Verenigde Staten tot het einde van dit jaar geleidelijk zal toenemen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer