Prijs Duitse biomelk stijgt boven € 49

23-04 | |
Verwerken van melk bij Wheyco, een dochterbedrijf van het Duite DMK. - Foto: DMK
Verwerken van melk bij Wheyco, een dochterbedrijf van het Duite DMK. - Foto: DMK

De gemiddelde uitbetalingsprijs van biologische melk lag in Duitsland in maart op € 49,20 per 100 kilo melk met 4% vet en 3,4% eiwit. Daarmee krijgt de prijsstijging van eind vorig jaar een vervolg.

In het najaar van 2020 steeg de biologische melkprijs flink. In februari stokte de opmars en bleef de prijs net onder € 49 per 100 kilo. In maart ging de prijs weer omhoog. Ten opzichte van februari is de melkprijs met € 0,30 gestegen, meldt ketenorganisatie Bioland.

Meer biomelk aangevoerd

De leveranties van biomelk groeien volgens de ketenorganisatie slechts matig. Toch werd in 2020 ten opzichte van 2019 ruim 4% meer aangevoerd bij de zuivelindustrie. Concreet komt dat neer op een plus van 50 miljoen kilo naar 1,23 miljard kilo. Het aandeel van biologische melk in de totale Duitse melkplas komt daarmee op 3,9%.

Aanvoer biomelk in januari 3,6% hoger

De gematigde groei lijkt zich dit jaar voort te zetten, uitgaande van de ontwikkeling in januari. In de eerste maand van het jaar groeide de aanvoer met 3,6%. De Duitse import van biologische melk uit Denemarken en Oostenrijk laat een uiteenlopend beeld zien. Vanuit Oostenrijk slonken de leveranties in januari met 0,3%, maar vanuit Denemarken was sprake van een plus van 5,4%.

Prijsverschil tussen gangbaar en bio blijft toenemen

De prijsstijging van afgelopen najaar leidde ertoe dat het verschil in prijs tussen biologische en gangbare melk weer is toegenomen. De uitbetalingsprijs van gangbare melk in Duitsland steeg in maart met 50 cent naar € 33,30 per 100 kilo. Daarmee komt het prijsverschil tussen bio en gangbaar op bijna € 16 per 100 kilo. Het verschil is daarmee duidelijk groter dan de gemiddeld 13 tot 15,5 cent in de afgelopen vier jaar.

Lees ook: Corona zorgt voor trendbreuk Duitse melkconsumptie

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.