Prijs eieren stijgt minder hard

22-11-2019 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

De eiermarkt maakt goede tijden door. Ook deze week loopt die markt goed door.

De consumptie is goed en de vraag naar eieren nog altijd groot. En hoewel de markt daarmee nog altijd heel gezond is, begint de vaart van de prijsstijgingen wel iets te minderen.

Kentering vraag naar kooi-eieren

Vooral bij de kooi-eieren verandert de markt. Er is een kentering in de vraag van de verwerkende industrie te zien. Vanaf september hebben ze volop ingekocht om bijvoorbeeld de sauzen te maken. Die productie loopt vlot, maar is ook zo over zijn hoogtepunt heen. Inkopers beginnen wat minder belangstelling te tonen op de vrije markt, omdat verwerkers steeds vaker voldoende lijken te hebben aan de eieren die ze gecontracteerd hebben. De kooi-eierprijs is daardoor over zijn hoogtepunt heen. Na maar liefst 18 weken van stijging daalt de kiloprijs deze week voor het eerst wat. De NOP richtprijs voor kooi-eieren levert 1,4 cent in en komt daarmee op € 1,133 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Kerstdagen in zicht

De eieren die de industrie laat lopen worden volgens pakstations vlot opgenomen door de groeiende consumptiemarkt met de kerstdagen in het vooruitzicht. Maar ook op de consumptiemarkt reiken de bomen niet tot in de hemel. Hoewel de prijzen stijgen, merken eierhandelaren dat kopers niet tegen elke prijs willen bestellen. Maar aan de andere kant signaleren handelaren ook dat er pakstations zijn die hun medewerkers vroeg naar huis sturen omdat de eieren op zijn.

De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren stijgt 7 tot 8 cent en die van de witte een stuiver. Bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram komen daarmee op € 8,32 per 100. Witte van dat gewicht op € 7,54 per 100.

Lees verder onder de grafiek.

Weser Ems

De Duitse eiernoteringen vertonen een gelijk beeld. Hoewel de bruine scharreleieren op de Weser Ems nog ruim een dubbeltje stijgen, is dat voor de witte nog maar 5 cent. Bruine M-en komen met een plus € 0,17 op € 7,95 per 100. Witte M-en stijgen van € 5,60 naar € 5,65 per 100.

De vooruitzichten zijn goed. De markt blijft ook de komende weken nog heel gezond, maar met de wat rustiger Sinterklaasweek in het vooruitzicht worden ook geen grote klappers meer verwacht.

Prognose: licht stijgende prijs.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer