Doorgaan naar artikel

Prijs eigen boeren niet uit de markt

Stel dezelfde eisen aan buitenlandse vleesproducenten als aan de Nederlandse boeren, stelt Linda Verriet.

Geüpdatet op:
Opinie
Food
Vleesvarkens in een Beter Leven stal. Nederlandse varkenshouders hebben veel geïnvesteerd in productie volgens de Beter leven-eisen. premium

Vleesvarkens in een Beter Leven stal. Nederlandse varkenshouders hebben veel geïnvesteerd in productie volgens de Beter leven-eisen.

Zonder Beter Leven-keurmerk kunnen Nederlandse boeren geen varkensvlees kwijt aan Nederlandse supermarkten. Waarom buitenlandse leveranciers dan wel?

Onlangs werden grote partijen buitenlandse varkenshaasjes aangetroffen bij de Jumbo en ook bij andere supermarkten. Varkenshouders maakten daar een groot punt van. Niet omdat zij tegen importen zijn, maar omdat deze varkenshaasjes tegen lagere standaarden zijn geproduceerd dan waartegen zijzelf moeten leveren. Het importvlees had geen Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming, terwijl dit keurmerk voor Nederland de minimale standaard is. Zonder Beter Leven-keurmerk kunnen Nederlandse boeren geen varkensvlees kwijt aan Nederlandse supermarkten. Waarom buitenlandse leveranciers dan wel?

Vals speelveld

POV heeft Jumbo hierop bevraagd. Jumbo heeft toegegeven dat de varkenshaas die in hun schappen ligt, niet Beter Leven is gecertificeerd. “Dit keurmerk staat dan ook niet op de verpakking”, verdedigde Jumbo zich. Echter, wij suggereren ook niet dat er sprake zou zijn van valsheid in geschrifte. POV signaleert een vals speelveld voor Nederlandse leveranciers van varkensvlees ten opzichte van buitenlandse leveranciers.

POV signaleert een vals speelveld voor Nederlandse leveranciers van varkensvlees ten opzichte van buitenlandse leveranciers.

Jumbo geeft daarop aan dat deze importpartij een uitzondering betreft. “Bijna alle vlees in onze schappen valt wel onder het één ster Beter Leven-keurmerk. Dat keurmerk staat op de verpakkingen.” Jumbo zegt verder zich met de inkoop van het merkloze vlees uit het buitenland, wel aan de wet- en regelgeving te hebben gehouden. Volgens de supermarktketen zijn varkenshaasjes van Nederlandse herkomst onvoldoende verkrijgbaar. Daarbij komt dat dit product in de landen van herkomst (Polen en voormalige Oostbloklanden) minder gewaardeerd zou worden. Varkenshaasjes worden vooral in Nederland gewaardeerd.

Voldoende Nederlands product voorhanden

Dit is een merkwaardige redenering van Jumbo. In tijden van schaarste is het mogelijk om vlees met een lagere standaard te importeren. Echter, er is volgens ons momenteel voldoende Nederlands product voorhanden. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de financiële winst die hier gemaakt kon worden, de werkelijke reden is. Supermarkten en retail maken handig gebruik van de mogelijkheden die de wetgeving biedt. Volgens de wet is het partijen toegestaan om vlees met een lagere standaard te importeren. En dit vlees gewoon aan te bieden aan consumenten, zonder erop te wijzen dat het niet de Nederlandse kwaliteitsstandaard heeft. Prijs is voor de meeste mensen het belangrijkste criterium bij aankoop van varkensvlees. Dit blijkt uit het burgeronderzoek dat wij hebben laten uitvoeren. Maar 28% van de burgers zegt te hechten aan merkvlees en het vlees niet te zullen kopen als het geen keurmerk heeft. Een grote meerderheid let daar niet specifiek op of heeft geen mening.

Niet laten wegconcurreren

In Nederland streven ketenpartijen ernaar dat al het varkensvlees in de winkelschappen het Beter Leven-keurmerk heeft. Daarmee wordt een gezond en veilig product, afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad, gegarandeerd. Dan kan het niet zo zijn dat ons duurdere kwaliteitsvlees uit de markt wordt geconcurreerd door goedkopere importen.

Wij zijn in gesprek met supermarkten en ketenpartijen, ook met Jumbo en van Loon. “Het verse varkensvlees is nu al voor 99,5% uit Nederland afkomstig en we hebben het streven dit naar 100% op te trekken, dit verwachten we op korte termijn te realiseren”, liet Jumbo ons weten. Het gaat ons uiteraard niet alleen om het verse vlees, maar ook bewerkt. Er is nog genoeg te doen om de positie van Nederlandse boeren te verbeteren.

Snel delen

Image
Linda Verriet

Voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV)

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin