Doorgaan naar artikel

Prijs EU-tarwe reageert fel op graandeal Rusland

Elk nieuws over de graandeal, die 18 mei afloopt, kan de tarweprijzen zowel opstuwen als omlaag duwen. - Foto: Canva/halfpoint premium

Elk nieuws over de graandeal, die 18 mei afloopt, kan de tarweprijzen zowel opstuwen als omlaag duwen. - Foto: Canva/halfpoint

De graanprijzen zijn deze week fors gedaald op de markten. In Europa, maar ook de Verenigde Staten is het weer gunstig voor de inzaaiwerkzaamheden voor de nieuwe oogst. Dat drukt de prijzen.

Dat op dinsdag 9 mei de tarweprijs op de Parijse termijnmarkt scherp onderuit ging, komt grotendeels omdat optimisme heerste op de markt over de Oekraïense export. Volgens de Verenigde Naties zijn de eerder gestaakte inspecties hervat. Toch blijven de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal een grote onzekere factor op de graanmarkt. Rusland heeft herhaaldelijk aangegeven dat het zich uit de deal wil terugtrekken als issues met de eigen landbouwuitvoer niet worden opgelost. De hoeveelheid Oekraïens graan en oliezaden verscheept via de graancorridor op de Zwarte Zee is gestegen tot bijna 30 miljoen ton (zie kader onderaan dit artikel).

Richting tarweprijs moeilijk te voorspellen

Elk nieuws over de graandeal, die 18 mei afloopt, kan de prijzen zowel opstuwen als omlaag duwen. Hierdoor blijft voornamelijk de richting van de tarweprijs lastig te voorspellen. Opvallend is dat de verschillende tarwenoteringen op Amerikaanse termijnmarkten niet allemaal dezelfde kant op bewegen. De Amerikaanse prijzen worden sterker beïnvloed door de eigen oogstontwikkelingen dan door de gebeurtenissen in en rondom Oekraïne.

De fysieke noteringen volgen de internationale markten. De Groningse graanbeurs verlaagde eerder deze week de noteringen voor voertarwe en voergerst naar respectievelijk € 228 (-€ 4) en € 218 (-€ 1) per ton. De gerstprijs is minder volatiel dan die van tarwe. Dat komt omdat de gerstbalans in de wereld krapper is dan die van tarwe en mais.

Chinese vraag naar graan onzeker

Op het internationale toneel is de handel onzeker. China heeft aankopen van Amerikaanse mais geannuleerd. Dat zet duidelijk druk op de Amerikaanse maisprijzen. De Chinese economische groei blijft achter bij eerdere verwachtingen. Daardoor is de Chinese vraag onzekerder eworden. Verder draagt de bankencrisis in Amerika niet bij aan vertrouwen in de financiële sector. Ook drukt de grote Braziliaanse maisoogst op de noteringen.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin