Prijs fosfaatrechten stijgt iets

23-12-2019 | |
Foto: Fotopersbureau Dijkstra - Foto: Cor Salverius
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De prijs voor fosfaatrechten loopt momenteel iets op. De Boerderij-notering ligt iets boven € 145 per netto kilo fosfaat.

Handelaren melden dat er nog aardig wat partijen worden verhandeld.

In vergelijking met vorig jaar is de handel een stuk rustiger. Toen waren de laatste weken van het jaar behoorlijk hectisch, omdat bij veel melkveehouders de fosfaatboekhouding niet op orde was. Bij veel handelaren werd toen in de laatste twee weken geen transacties meer gedaan. Handelaren gebruikten die tijd om alle gedane transacties correct af te handelen.

Balans in vraag en aanbod fosfaatrechten

De vraag naar en het aanbod aan fosfaatrechten lijkt goed in balans op dit moment. De verwachting is dat de prijs niet veel meer gaat schommelen richting het einde van het jaar. De Boerderij-notering staat nu op € 145 tot € 147 per netto kilo fosfaat. Een jaar geleden zakte de prijs in week 52 door de grens van € 200 per netto kilo.

Weinig vraag naar leaserechten

Het aanbod aan leaserechten is er wel op dit moment, maar het is de vraag die nu achterwege blijft. Leaserechten kosten nu € 36 à € 37 per netto kilo. Het kan wel zo zijn dat bij een kleinere partij de prijs hoger ligt. Hoewel de meeste verleasers de 20% afroming terugkopen in 0%-rechten, zijn er ook melkveehouders die verleasen zonder de afroming terug te kopen.

Prognose: stabiele prijs.

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer