Prijs fritesaardappelen krabbelt verder op

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De laatste notering voor het aprilcontract 2021 op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig kwam uit op € 8,10.

Dat was meteen de afsluiting van een geleidelijk aan opwaarts tenderende markt, met overigens heel weinig handelsactiviteit. De dagelijkse slotnotering is op 13 maart 2020 voor het eerst onder de grens van € 14,00 gedoken, toen corona voor het eerst flink van zich deed spreken in de EU. Daarna kwijnde het contract, met in de tweede helft van vorig jaar geen notering van € 1,00 of meer. In februari van dit jaar leek de termijnprijs april 2021 wat op te leven, maar tot echt herstel is het niet meer gekomen.

Voor het contract april 2022 is de prijs in de afgelopen maand april gestegen tot incidenteel boven € 18,00. Prognoses van flinke areaalkrimp waren mede oorzaak van de belangstelling.

Verdere prijsstijgingen

Op de fysieke markt zien we verdere prijsstijgingen. PotatoNL gaf in de laatste aprilweek verhogingen van de noteringen voor alle categorieën fritesaardappelen. Het Nederlandse prijsniveau dat wordt gehanteerd bij vaststelling van de cash settlement-index voor de aardappeltermijnmarkt kwam in week 17 uit op € 8,91. Dat was meteen de top van het viertal. Duitsland kwam uit op € 8,50. Frankrijk bleef hangen op € 7,17. De Belgische inbreng kwam uit op € 8,01. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de prijzen die PCA/Fiwap aangaf voor Fontane en Challenger, beide gehandeld voor € 7,50 tot € 9,00 en voor latere levering hoger. Belgapom kon alleen Fontane noteren, volgens opgave wegens gebrek aan transacties voor de andere rassen.

Lucht klaart op

De markt is vast gestemd, verwerkers zien dat de aardappelen weliswaar onder goede omstandigheden zijn gepoot, maar dat de groei er nog niet in zit wegens de tot dusver lage temperatuur. Vroege beschikbaarheid van nieuwe aardappelen zit er nu niet in. Ook klaart de lucht (tijdelijk?) op wegens versoepeling van het anti-coronaregime in diverse landen, die de consumptie van frites zal stimuleren.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.