Prijs groente en fruit fors omhoog in Frankrijk

04-08-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Zomerfruit is dit jaar in Frankrijk gemiddeld 17% duurder dan in de zomer van 2019. Bij groente blijft de prijsstijging beperkt tot 4%.

Voor biologische verswaren liggen de prijzen gemiddeld 6% hoger dan vorig seizoen. Vooral perziken, nectarines, peren en kersen kosten dit jaar een stuk meer, meldt de consumentenorganisatie Familles Rurales.

Hogere kosten door coronavirus

Dat prijsstijging is grotendeels te wijten aan de praktische moeilijkheden door de coronabeperkingen. “De lockdown heeft geleid tot een tekort aan mankracht, aanzienlijk hogere transportkosten en een gebrek aan buitenlandse aanvoer. Daarnaast zijn de weersomstandigheden voor sommige producten deels verantwoordelijk. Die prijsstijging komt daarbij geheel op het bordje van de consument terwijl aan de andere kant de teler er geen hogere beloning door ontvangt”, meldt de consumentenorganisatie.

Tientallen kopers naar grote supermarkten

Familles Rurales heeft enkele tientallen kopers de weg op gestuurd naar grote supermarkten, buurtwinkels en markten. Daarbij is gebleken dat een mandje met acht soorten fruit dit jaar € 35,36 kost bij conventionele producten en € 59,61 bij biologische. Een soortgelijk mandje met groente komt op € 21,34 voor gangbaar en € 37 voor biologisch.

Aubergines 44% duurder

Nectarines en peren zijn een kwart duurder, perziken en kersen rond de 20%. Bij groente doet zich de grootste stijging voor bij aubergines die 44% duurder zijn bij biologisch en 16% bij gangbaar. “Met deze prijzen is het voor veel gezinnen onmogelijk om vijf stukken groente of fruit per dag te eten, zoals de overheid aanbeveelt,” concludeert Familles Rurales.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer