Prijs ijsbergsla aanhoudend ondermaats

16-07-2020 | Laatste update op 17-03 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

IJsbergsla telen kost geld, met een vergoeding van € 2,75 tot € 3 voor 10 stuks inclusief doos.

Soms wordt zelfs voor € 2 gesneden. Maar de handel vindt het wel best zo. Snijderijen werken vaak niet op volle capaciteit omdat een deel van de vraag naar kant-en-klaar is weggevallen. Daar komt bij dat de weersomstandigheden dusdanig zijn dat alles tegen de klippen opgroeit, dus ook ijsbergsla. IJsbergsla weegt normaliter 500 tot 600 gram, nu is dat 800 tot 900 gram, schetst een grotere teler van bladgewassen de huidige situatie. “We zien nu een kleine prijsstijging en dat mag ook onderhand wel, want we zitten al weer ruim voorbij de langste dag.”

Prijs en consument

De consument betaalt 50 cent per bol. Dan maakt het niet of hij koopt bij AH, Plus of bij de Jumbo. Daar moet hij voor consumptie dan wel zelf het mes inzetten. Wie kiest voor gemak, gaat voor een zakje gesneden naturel ijsbergsla en betaalt tussen de € 7,90 en € 8,90 per kilo.

Respectloze lange neus

De huidige situatie met ijsbergsla legt het probleem bloot waar telers nu mee zitten, aldus de bladgewassenteler. “Supermarkten roepen dat ze er alles aan doen om groente en fruit van de beste kwaliteit aan te kunnen bieden. Maar ze trekken feitelijk een respectloze lange neus naar hun producenten, door als het even kan in te kopen voor de laagst mogelijke prijs. 22 juli is actiedag. Ik vind dat burgers met hart voor hun voedselproducenten ook mee zouden moeten doen.”

Prognose: markt in mineur.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer