Prijs je gelukkig met RFC

03-03-2021 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Door corona zakt een flink deel van je omzet weg, zeg 15%.

De rest van je producten moet je afzetten tegen ramsj-prijzen omdat al je concullega’s ook afzetproblemen hebben. Daarbij heb je ook nog veel vaste kosten. Wat dat betekent? Nou, je winst wordt dan snel een stevig verlies.

Als je het zo bekijkt, valt het bij FrieslandCampina nog heel erg mee. Ja, de winst kelderde, maar het is nog wel winst! En ja, er moet daar gereorganiseerd worden. What else is new? Elke tien jaar moet elk bedrijf de liniaal langs de bedrijfsvoering leggen en kosten die opgelopen zijn wegsnijden of paradepaardjes ‘killen’ die niet brachten wat gedacht. ‘Back to the core business’ heet het dan vaak, waarna de tent weer vleugels krijgt.

Geen probleem bij RFC

Maar is er een probleem bij RFC? Nee, RFC is financieel sterk, is structureel winstgevend, heeft goede merken en weet van schakelen. Geen enkel familiebedrijf, en daar moet je de coöperatie RFC mee vergelijken, niet met een beursmultinational, draait jaar op jaar stevige winst. Er zit altijd wel eens een minder jaar tussen. Door goed management is die zeperd binnen de perken te houden, maar helemaal zonder kleerscheuren blijft geen enkele ondernemer. Zolang in die mindere jaren de rekeningen betaald kunnen worden, is er geen man overboord. RFC kan alles uit zijn kasstroom betalen.

Op de fora klinkt alweer de roep om de hoofden van voor- en topmannen

Iedereen weet dat ondernemen in verre buitenlanden, of dat nu Hongkong, Nigeria of Indonesië is, risico’s met zich meebrengt. Risico op grote winsten, maar ook op problemen. Als je dat niet wilt accepteren of als je dat risico niet kunt dragen, moet je daar geen zakendoen.

Op de fora klinkt alweer de roep om de hoofden van voor- en topmannen. Kleinzielig. Ga er maar aan staan: geen kindervoeding naar China, de horeca koopt niks, de retail zet je het mes op de keel en boeren willen dat hun melk opgehaald wordt en er de hoofdprijs voor beuren. En die beurden ze, zeker in het tweede kwartaal van 2020. Toen verbrandde RFC geld om melkveehouders de garantieprijs uit ‘het mandje’ te kunnen betalen. Uiteindelijk kwam het goed, er resteerde een schamele € 79 miljoen winst. Geen 240 of 300 of 444 miljoen, maar wel een plus.

Danone en Fonterra

Houd de komende maanden de beurzen maar in het oog om te zien hoe het Danone, Fonterra en anderen vergaat. Bij Danone is het al oproer onder de beleggers. Prijs je dus gelukkig met RFC. Gestaag handelend, ‘rustig’ nog winst genererend in een slechte tijd. En ja, ook al zijn de vooruitzichten nu even minder, betere tijden komen wel weer. En dan staat RFC vooraan.Beheer