Prijs kalveren zet nog een stap omhoog

18-02-2020 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

De prijs voor nuchtere kalveren zet ook deze week een stap omhoog op de veemarkt in Purmerend.

Handelaren zagen dat de dieren andermaal vlot werden verkocht. Dat zorgde voor een vriendelijke stemming op de markt en ook voor hogere prijzen. De noteringen gingen over de gehele linie met €5 omhoog. Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit werd dinsdag €100 tot €110 per dier betaald. 50% Belgisch blauwe stierkalveren leveren op de markt nu maximaal €250 op.

Prijs kalveren hoger door goede vraag

De hogere prijzen zijn voornamelijk het gevolg van een redelijk goede vraag naar de dieren op dit moment. Dat heeft volgens handelaren te maken met de periode waarin kalveren die nu worden opgezet, slachtrijp zijn. De dieren gaan pas na de zomermaanden naar de slachterij, en dan leveren vleeskalveren doorgaans wat meer op dan in de maanden daarvoor.

Storm zorgt voor uitstel import Ierse kalveren

Wat de prijzen ook omhoog hielp is het uitstel van de import van Ierse kalveren. Vanwege de stormen Ciara en Dennis heeft het Ierse ministerie van Landbouw overzeese export stil gelegd. Volgens het ministerie kan door de overlast die de stormen hebben veroorzaakt niet worden voldaan aan de eisen voor dierenwelzijn.

Doordat de Ierse overheid de export van kalveren stillegde, kwamen er vorige week geen Ierse kalveren op de Nederlandse markt. Handelaren laten weten dat er deze week wel kalveren uit Ierland naar Nederland worden gehaald. Om hoeveel kalveren het gaat, is niet helemaal duidelijk, maar dat de Ieren zich nu nadrukkelijk gaan melden op de markt, is wel zeker.

Aanbod kalveren niet heel groot

Het aanbod aan kalveren is heel gewoontjes voor de tijd van het jaar. Zowel in Nederland als Duitsland worden niet al te veel kalveren aangevoerd bij de verzamelcentra of veemarkten. De komst van Ierse kalveren zorgt ervoor dat er geen duidelijke krapte ontstaat in de markt. Handelaren verwachten dan ook dat de prijs voor nuchtere kalveren tegen het plafond aanschurkt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer info over de prijzen van nuchtere kalveren vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer