Prijs kunstmest lager dan voor oorlog in Oekraïne

28-02 | |
Foto: Canva/Sriunuan Hirunwat
Foto: Canva/Sriunuan Hirunwat

De kunstmestprijzen zijn de afgelopen week hard gedaald.

Vorige week daalde een contract voor de levering van een ton ammoniakgas in het Amerikaanse Tampa, een internationale standaard voor kunstmestprijzen, in een week tijd met 25% tot $ 590. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021, meldt marktonderzoeker Green Markets. Sinds januari is deze kunstmestprijs met 40% gedaald.

Kunstmestprijs voor telers daalt later

De prijs voor kunstmest ligt nu lager dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Lagere prijzen zijn gunstig voor boeren die graan of groenten verbouwen waar kunstmest voor nodig is. Er zal enige vertraging zitten tussen de daling van de wereldprijzen en de prijzen die telers uiteindelijk betalen.

De Oekraïense havens werden vanwege de oorlog geblokkeerd. Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke exporteurs van kunstmest op de wereldmarkt. Daardoor schoten de prijzen voor kunstmest na de Russische inval op 24 februari 2022 omhoog.

Russische kunstmestexport valt buiten sancties

Prijzen stegen ook omdat ladingen kunstmest vaststonden in onder andere de Rotterdamse haven, vanwege onduidelijkheden over sancties. Maar met de gemaakte graandeal werd ook afgesproken dat sancties de Russische kunstmestexport niet zouden raken.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer