Prijs lammeren stabiel ondanks ruim aanbod

07-01-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Hoewel er redelijk wat dieren werden aangeboden, kwamen de prijzen voor lammeren op de veemarkt in Leeuwarden niet in beweging.

In totaal werden iets minder dan 1.500 dieren aangeboden op de markt van dinsdag 7 januari. Dat is voor Leeuwardse begrippen een behoorlijke aanvoer. Handelaren denken dat de aanvoer wat ruimer was vanwege de nattigheid hier en daar. Melkveehouders zien liever niet dat schapen nu hun grasland vertrappen. Daardoor worden deze dieren nu aangeboden op de veemarkten.

Omdat er de afgelopen weken wat minder aanvoer was van oude schapen, ging de prijs voor deze dieren nog wel met € 2,50 omhoog. Daarmee kwam de notering voor 1e kwaliteit schapen uit op € 79 tot € 100 per dier. Voor de rammen en ooien hield de veemarkt Leeuwarden vast aan de prijzen die al op de borden stonden. Dat betekent dat voor zware rammen € 100 tot € 117,50 per dier werd betaald.

Aanbod blijft aan ruime kant

Al met al zijn handelaren best tevreden met het huidige prijsniveau van de schapen en de lammeren. Zeker in de laatste weken van het afgelopen jaar bleven de noteringen relatief eenvoudig overeind. Of er een hogere prijs haalbaar is de komende weken, durven handelaren niet te zeggen. Het aanbod is naar verwachting relatief ruim. Veel zal dus afhangen van de vraag naar de dieren.

Daarnaast blijft de handel de ontwikkelingen rondom de brexit met veel interesse volgen. Hoewel er nog geen duidelijkheid is, denken handelaren dat in de schapenhandel vooral Groot-Brittannië last gaat hebben van de brexit. Groot-Brittannië exporteert een groot deel van het schapenvlees en zal dus hoogstwaarschijnlijk tegen importtarieven aanlopen bij export naar de Europese Unie.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer