Prijs melkpoeders flink onderuit op GDT-veiling

04-02-2020 | |
De interventie voor mageremelkpoeder staat al open, tot 109.000 ton. Dat zal niet genoeg zijn, is de inschatting. Grote vraag is: wat dan? - Foto: Twan Wiermans
De interventie voor mageremelkpoeder staat al open, tot 109.000 ton. Dat zal niet genoeg zijn, is de inschatting. Grote vraag is: wat dan? - Foto: Twan Wiermans

Een flinke prijsdaling op de GDT-veiling van Fonterra. De zuivelprijzen leverden bijna 5% in.

De duidelijkste prijsdaling was voor vollemelkpoeder. Die notering leverde 6,2% in en zakte naar $ 3.039 per ton. Ook mageremelkpoeder leverde fors in: 4,2% naar $ 2.907 per ton. Dat waren ook direct de meest verhandelde producten. Producten zoals cheddar, rennet caseïne en boter gingen wel in prijs omhoog, maar werden te beperkt verhandeld om de GDT-index omhoog te halen. De index, een verzameling van alle transacties, zakte met 4,7% naar $ 1.007 per ton.

Niet onverwacht

Voorafgaand aan de veiling van dinsdag 4 februari hadden analisten al de verwachting uitgesproken dat een grotere rol van het coronavirus niet uitgesloten kon worden op de GDT-veiling. De Chinese yen staat vanwege het virus onder druk. Daarnaast vertegenwoordigen Chinese inkopers op de GDT-veiling heel grote groepen consumenten. Een paar inkopers minder scheelt een grote slok op een borrel. Uiteindelijk waren er 185 bieders op de veiling van dinsdag, terwijl dat er een veiling terug nog 191 waren. Ook het volume dat is verhandeld was minder: 29.006 ton tegen 33.165 ton op de veiling van 21 januari.

Coronavirus

Eerder zei een woordvoerder van Fonterra in de New Zealand Herald dat het bedrijf de situatie in China nauwgezet volgt. “Als er een duidelijke daling komt in de consumptie in China, bijvoorbeeld omdat mensen minder uit eten gaan, dan kan dat gevolgen hebben voor onze afzet in China”, aldus de woordvoerder. “We houden de GDT-veiling de komende tijd in de gaten om een beter beeld te krijgen van de situatie.”

Fonterra is Nieuw-Zeelands belangrijkste zuivelexporteur. China is een van de belangrijkste afzetmarkten voor de zuivelonderneming. Op de GDT-veiling van Fonterra zijn over het algemeen veel Chinese inkopers actief. Nu hun afzetmarkten in China wegvallen, heeft dat ook consequenties voor hun vraag naar zuivelproducten.

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer