Prijs nuchtere kalveren doet stapje terug

10-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De markt voor nuchtere kalveren is momenteel wat minder levendig dan in de voorbije weken. Dat zorgt voor een stroperige handel. Op de veemarkt in Purmerend gingen de prijzen met € 5 per kalf omlaag.

Handelaren melden al weken dat de import van Ierse kalveren ervoor zorgt dat de prijzen onder druk staan. Grote integraties kiezen eerder voor de kalveren uit Ierland dan voor nuka’s uit Nederland of Duitsland. De kwaliteit van de Ierse dieren is wat beter, waardoor deze kalveren de voorkeur genieten op dit moment. Handelaren verwachten dat dit de komende nog zo blijft.

Matige vraag

Naast het relatief ruime aanbod aan kalveren, staat ook nog eens een tegenvallende vraag. Vooral vanuit de rosévleeskalverhouderij komt een beperkte vraag. De prijzen voor rosévleeskalveren staan op een tegenvallend niveau en kalverhouders zijn terughoudend in het opzetten van nuchtere kalveren. Die houding was ook zichtbaar op de veemarkt in Purmerend dinsdag 10 maart.

Voor een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit werd in Purmerend € 100 tot € 110 per dier betaald. Door de prijsdaling van € 5 ligt de notering nu nog € 5 boven het niveau van een jaar terug. Toen had de notering een stijgende lijn te pakken die in week 12 (volgende week) stokte op maximaal € 115 per dier. Ook toen was de rek er na een paar weken van stijgende prijzen uit.

Stabiele prijs verwacht

Hoe de prijzen zich de komende weken gaan ontwikkelen, durven handelaren niet hardop te zeggen. Wel lijkt een hogere prijs voor nuka’s momenteel uitgesloten. Een stabiele prijs is het hoogst haalbare.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van nuchtere kalveren vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer