Prijs nuchtere kalveren gaat weer iets omhoog

03-03-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Het aanbod aan goede kwaliteit nuchtere kalveren was krap op de veemarkt in Purmerend. Het waren dan ook voornamelijk deze dieren die duurder konden worden verkocht.

Handelaren zien dat het aanbod aan nuchtere kalveren maar heel gewoontjes is voor de tijd van het jaar. De vraag vanuit de vleeskalverhouders is nog altijd redelijk tot goed. Nuka’s die nu in de hokken komen bij vleeskalverhouders zijn na de zomer slachtrijp. In die periode levert een vleeskalf normaal gesproken wat meer op. Daarom is nu nuchtere kalveren kopen interessant.

Zware kalveren in trek

Op de veemarkt in Purmerend werden dinsdag 3 maart iets meer dieren aangeboden dan op de markt van een week eerder. Wel was het aanbod aan de wat zwaardere kalveren iets minder ruim, terwijl juist deze kalveren het meest in trek zijn bij vleeskalverhouders. De prijzen voor deze dieren gingen dan ook met €5 omhoog. Voor een zwartbont stierkalf ligt de maximumprijs nu op €115 per dier. De notering voor de zwaarste 50% Belgisch blauwe stiertjes ligt op €255 per dier.

Import Ierse kalveren nog beperkt

Door de stormen Ciara en Dennis van de voorbije weken, en het onrustige weer om de stormen heen, is de import van Ierse kalveren nog niet goed op gang gekomen. Er komen al wel nuka’s naar het Europese vasteland, maar om grote aantallen gaat het volgens handelaren niet. Nog niet, want de verwachting is dat de invoer van nuchtere kalveren uit Ierland de komende weken wel aan gaat trekken. Dat gaat prijsdruk geven.

Of dat ook direct gaat leiden tot lagere prijzen voor nuka’s op de veemarkten in verzamelcentra in Nederland, moet nog blijken. Omdat de vraag naar de dieren niet tegenvalt, is er nog wel ruimte. Voor een stevige prijsdaling hoeven melkveehouders volgens handelaren niet te vrezen. De prijzen staan op een dusdanig niveau, dat vanuit de vleeskalverhouderij weinig wordt geklaagd.

Prognose: stabiel.

Meer informatie over de prijzen voor nuka’s vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer