Doorgaan naar artikel

Prijs rauwe melk flink aangetrokken

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Er is beweging op de zuivelmarkt. De verschillen tussen zuivelproducten is groot.

In Nederland is het aanbod van melk ruimer dan in Duitsland en Zuid-Europese landen. Dat zorgt voor wat differentiatie in de prijzen voor rauwe melk. In Nederland schommelt de prijs rond € 0,45 per kilo. Fabrikanten die melk verkopen in België, Frankrijk en Italië zien de prijs oplopen tot boven € 0,50 cent.

Roomvraag groot

De vraag naar room was aan het begin van deze week groot, terwijl het aanbod terughoudend was. Dat stuwde de prijs snel richting € 5,80 per kilo. Nu komt er een tegenreactie. Er is nu meer room beschikbaar, terwijl de vraag wat minder is. De prijs ligt nu rond € 5,70. Boterproducenten zijn met deze prijzen snel geneigd om in plaats van boter te maken, het al voor die tijd te verkopen. In de boterhandel is het rustig, waarbij verse boter iets beter wordt verkocht. De hoop is gevestigd op het vierde kwartaal, door een relatief grotere vraag naar boter. Maar op het moment ligt die prijs niet veel hoger dan de € 4.400 per ton die nu wordt geboden.

Prijsstijging vollemelkpoeder

De GDT liet een flinke prijsstijging zien voor vollemelkpoeder. Dit wordt door partijen uitgelegd dat de bodem bereikt is. In de komende weken moet dit uitwijzen of Nieuw Zeeland weer de weg naar boven heeft weten te vinden. In Europa is er in de poedermarkt wel vraag, maar leidt het zeker niet tot hogere prijzen. Toch lijkt de bodem van de prijzen bereikt te zijn met € 2.150 per ton.

De kaasmarkt blijft vast. Er zou sprake zijn van een kleinere vraag, maar naarmate de week vordert blijft het prijspeil van rond € 3,40 makkelijk in de benen. Prijsdruk zit op mozzarella, waar minder van is verkocht. Van Cheddar neemt het aanbod vanuit Ierland toe. In Engeland kunnen producenten het niet kwijt, waardoor het op het Europese vasteland zijn weg moet vinden.

Prognose: Stabiele prijzen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin