Doorgaan naar artikel

Prijs slachtkoeien gaat hard naar beneden

Veemarkt Leeuwarden. Er worden minder dieren aangeboden. - Foto: Anne van der Woude

Veemarkt Leeuwarden. Er worden minder dieren aangeboden. - Foto: Anne van der Woude

Een flinke min op de noteringen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. Door het wegvallen van exportkanalen, kunnen dieren alleen worden afgezet naar slachthuizen binnen Nederland.

De vleeshandel is onderhand een zorgenkindje aan het worden voor de slachterijen. De problemen vormen zich vooral door de moeizame afzet van het luxere vlees. Dat gaat normaal richting horeca, maar die neemt nu veel minder af. Daardoor verdwijnt veel vlees in de koelhuizen of luxe vleesdelen gaan in de gehaktmolen. Dat zorgt ervoor dat de marges in de vleeshandel flinterdun zijn geworden.

Vlees komt weer op de markt

Op de langere termijn gaat de opslag van het vlees dat nu niet verkocht kan worden voor prijsdruk zorgen. Het vlees kan niet oneindig in bewaring blijven en zal uiteindelijk wel de markt op komen. Dat gaat dan ongetwijfeld voor prijsdruk zorgen. Om voorraadvorming enigszins binnen de perken te houden, worden bij verschillende slachterijen overwogen om een dag minder te gaan slachten.

Aanbod vee niet heel groot

Het feit dat het aanbod aan slachtkoeien momenteel niet heel groot is, is een voordeel. Handelaren denken dat de markt anders al lang op z’n gat had gelegen. Dat is voorlopig nog niet zo, omdat melkveehouders momenteel niet veel vee wegdoen. Enerzijds omdat aankoop van melkvee duur is, anderzijds omdat ze zo weinig mogelijk externen op het erf willen hebben.

Minder dieren op de veemarkt

Dat er minder dieren worden aangeboden, was ook op de veemarkt in Leeuwarden zichtbaar. In totaal werd net iets meer dan 250 dieren op de markt gebracht. Desondanks gingen de prijzen fors naar beneden. Voor een P-kwaliteit slachtkoe zakte de prijs met 20 cent naar € 2,15 tot € 2,35 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin