Prijs slachtkoeien gaat niet verder omhoog

27-02-2020 | |
Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Hoewel de handel op de veemarkt in Leeuwarden woensdag 26 februari redelijk vlot was, bleven de prijzen gelijk aan een week terug. Handelaren zien dat slachterijen best wel dieren willen kopen, maar dat tegenvallende opbrengsten uit de vleeshandel een remmend effect hebben.

De handel in slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden was woensdagavond 26 februari redelijk vlot. Een hogere prijs kon echter niet worden gerealiseerd. Voor een P-kwaliteit werd net als vorige week € 2,50 tot € 2,85 per kilo geslacht gewicht betaald. Daarmee blijft de prijs overigens nog wel riant boven het niveau van een jaar terug. Toen stond er in week 9 een maximumprijs van € 2,60 per kilo op de borden.

Rustige handel

Het is allemaal wat rustiger in de markt voor slachtkoeien. Handelaren zien dat het aanbod niet overdreven groot is, waardoor het in de handel nog aardig door loopt. Vanwege de carnavalsviering in het zuiden van Nederland, wordt daar deze week een dag minder geslacht. Het relatief krappe aanbod dat ervoor zorgt dat het wegvallen van een slachtdag niet voor problemen zorgt bij de slachthuizen. De dieren worden vlot verwerkt.

Minder slachtingen bij hoog slachtgewicht

De afgelopen was het aantal runderslachtingen redelijk stabiel tussen de 11.000 en 11.500 per week. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In week 7 zakte de prijs echter voor het eerst dit jaar onder de 11.000 slachtingen per week. In week 1 werden weliswaar 7.460 dieren geslacht, maar dat is een gebroken week en daarin wordt altijd minder geslacht. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn de runderen wel zwaarder als ze worden geslacht: 365,14 kilo.

Coronavirus

Slachterijen zien dat de marges in de vleeshandel nog altijd flinterdun zijn. De afgelopen weken hebben de prijzen voor slachtkoeien een paar stappen omhoog gezet. Die prijsstijgingen kunnen krap aan worden teruggehaald uit de vleeshandel. Daarnaast sluipt er onzekerheid in de markt vanwege het coronavirus, dat nu ook in Europa om zich heen grijpt. De komende weken moet duidelijk worden wat de exacte gevolgen gaan zijn in de vleesafzet.

Lees ook: Handel voelt impact coronavirus

Stabiele prijzen in verschiet

Gezien het aanbod aan slachtkoeien, dat dus niet heel erg ruim is op dit moment, houden handelaren rekening met een markt die stabiele prijzen kent. Dat is voorlopig het hoogst haalbare, wordt gezegd.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer