Prijs slachtkoeien ligt onder vuur

16-03-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het waren bescheiden verlagingen in de vorige week, voor de rundveenoteringen van de veemarkt Leeuwarden en van Vee&Logistiek. Er ging € 0,05 per kilo af over de hele linie.

Maandag 16 maart ging het aanzienlijk harder omlaag in Bunnik. De aanvoer, 95 slachtkoeien en vijf stieren, was voor Bunnik relatief stevig. De noteringen zakten echter veel meer dan op basis van dat aanbod gerechtvaardigd zou zijn. Met wat variatie onderling tussen de verschillende klassen ging er voor de duurdere koeien € 0,15 tot € 0,20 per kilo af. De gemiddelde prijzen voor de middenklassen zakten met € 025 tot € 0,30 per kilo.

Slachtlijnen nog net vol, afzet wordt steeds lastiger

Het geeft aan dat de rundvleesmarkt, toch al wat in mineur, door de stormachtige ontwikkelingen rond het coronavirus, die de logistiek verstoren, op zijn achterste ligt. Zelfs de worstkoeien, tot dusver goed gevraagd, vooral ook om de slachtlijnen goed bezet te houden, verloren aan waarde: € 0,10 tot € 0,15 per kilo.

De slachterijen draaiden in elk geval tot gisteren gewoon door, maar het is de vraag hoelang dat organisatorisch nog mogelijk is. Klanten in Nederland moeten hoe dan ook bevoorraad blijven, aan de afzetzijde zijn er dan ook hoofdzakelijk problemen met verkoop van vlees aan buitenlandse afnemers.

Prognose: druk op de prijs.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer