Prijs slachtkoeien sluit op stabiel niveau

29-12-2022 | |
De capaciteit in de slachtsector is een stuk kleiner ten opzichte van normale slachtweken. - Foto: Ronald Hissink
De capaciteit in de slachtsector is een stuk kleiner ten opzichte van normale slachtweken. - Foto: Ronald Hissink

De slachtkoeienmarkt is in de laatste week vrij rustig. De aanvoer op de veemarkt in Leeuwarden daalt met 20 stuks tot in totaal 280 dieren. De capaciteit in de slachtsector is een stuk kleiner ten opzichte van normale slachtweken, zodat vraag en aanbod in evenwicht blijven.

Een koe van O-kwaliteit staat stabiel tussen € 4,25 en € 4,65 per kilo geslacht gewicht genoteerd.

Hogere prijzen in 2022

Het jaar 2022 kenmerkte zich door in de eerste helft van het jaar flinke prijsstijgingen te laten zien. In januari stond voor een O-koe de notering van € 3,60 tot € 4 per kilo op de veemarkt. Dat lag halverwege het jaar een stuk hoger tot € 4,75 tot € 5,20 per kilo. In de tweede helft van het jaar kreeg de economie een knauw en daalden de noteringen onder invloed van inflatie en vraaguitval door hoge prijzen voor het rundvlees.

Ondanks de daling blijven de noteringen op de veemarkt nog zo’n 60 cent boven die van 2021. Voor het komende jaar lijkt het voorlopig een rustige markt te worden. In de eerste week komt een kleine opleving van de vraag om voorraden aan te vullen. In het verdere verloop van het voorjaar wordt een stroeve markt verwacht.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer