Prijs slachtkoeien stijgt ondanks ruimer aanbod

18-02 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De slachtsector ondervond vorige week al hinder van de slechte weersomstandigheden. Het aanbod dat al laag was, bleef nog verder achter.

Afgelopen maandag was weercode rood de oorzaak dat slachterijen niet konden starten met slachten, doordat er geen controleurs verschenen.

Aanbod moeilijk weg te werken

Het aanbod deze week was al hoger en is daardoor moeilijker weg te werken. In de loop van deze week bleef het aanbod hoger dan vorige week. In Leeuwarden werden woensdag 396 dieren aangevoerd. Dat waren er 82 meer dan op de marktdag een week eerder. Desondanks noteerden de slachtkoeien 5 cent meer.

Relatief hoge prijs

Voor een koe van O-kwaliteit werd tussen € 2,70 en € 2,85 per kilo betaald, gezien de omstandigheden door corona een hoge prijs. Vorig jaar in november bij de sluiting van de horeca, bleef de prijs steken op maximaal € 2,65. Maar toen was het aanbod wel hoger. In 2020 zat de prijs in Leeuwarden nog op € 3,10 per kilo, maar knalde halverwege maart onderuit door de eerste coronagolf.

Verder prijsstijging zit er niet in

Hoe het de komende weken verloopt is moeilijk te voorspellen. Doordat er wat meer koeien worden aangeboden, lijkt een verdere prijsstijging voorlopig van de baan.

Prognose: prijzen stabiel

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Foto: ANP
17:37 | Marktanalyse

Varkensmarkt komt los

Foto: Ton Kastermans Fotografie
15:25 | Marktanalyse

Rustige handel bijproducten

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.