Prijs slachtkoeien stijgt op veemarkt Leeuwarden

20-02-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De prijs voor slachtkoeien gaat deze week omhoog op de veemarkt in Leeuwarden.

Hoewel de prijzen vorige week een pas op de plaats maakten, was er toen sprake van een redelijk vlotte handel. Deze week was tegenovergestelde aan de hand: de handel verliep ietwat stroef, maar de prijzen zetten een stap omhoog. De noteringen voor slachtkoeien gingen over de hele linie met 5 cent omhoog. Stieren, die wat beperkter worden verhandeld op de veemarkt, stegen zelfs met 10 cent per kilo in prijs.

Prijs slachtkoeien op hoog niveau

Door die prijsontwikkeling wordt voor een P-kwaliteit slachtkoe nu gerekend met €2,50 tot €2,85 per kilo geslacht gewicht. Dat is fors hoger dan een jaar terug, want toen stond de bovenkant van de notering nog op €2,60 per kilo geslacht gewicht. Het huidige prijsniveau komt nu al in de buurt van de hoogste notering vorig jaar: €2,85 per kilo geslacht gewicht.

Inkopers van slachterijen mokten woensdagavond wat over het prijsniveau van de slachtkoeien. De huidige prijzen kunnen ze niet tot nauwelijks terughalen uit de verkopen van rundvlees. Dat zorgde ervoor dat de handel stroef was. Handelaren wisten er in Leeuwarden toch nog een prijsstijging uit te persen.

Verdere prijsstijging nauwelijks haalbaar

Gezien het huidige prijsniveau, zien handelaren niet heel veel ruimte voor een nieuwe prijsstijging. Dat het aanbod niet heel groot is, helpt wel om de prijzen op het huidige niveau te helpen. Wellicht dat er in de komende periode nog een prijsverhoging haalbaar is, maar met grote stappen zal dit niet gaan, zo is de verwachting.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen voor slachtkoeien vind je op foodagribusiness.nl/markt.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer