Prijs slachtkoeien verder omhoog

25-02 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Het is bijzonder hoe vraag en aanbod zich ontwikkelen tijdens de coronacrisis op de slachtkoeienmarkt.

Ondanks een hele matige vleesafzet door de sluiting van de horeca, blijft het achterblijvende aanbod de prijzen verder omhoog stuwen. Op de veemarkt in Leeuwarden bedroeg de aanvoer 440 dieren. Dat waren er 44 meer dan op de marktdag een week eerder. Toch verliep de handel vlot, mede doordat er inkopers vanuit Duitsland op de markt waren. Dat resulteerde in een prijsverhoging van 5 cent voor dieren van O-kwaliteit en luxere dieren. O-kwaliteit dieren noteerden woensdag 24 februari tussen € 2,70 tot € 2,90 per kilo geslacht gewicht.

Aanbod buitenland ook krap

Handelaren zien dat ook in Duitsland en België op het moment een kleiner aanbod slachtkoeien, waardoor prijzen stijgen. De prijsrichting loopt evenwijdig aan vorig jaar, waar ook in de eerste maanden een kleiner aanbod slachtkoeien was. Echter toen lag het prijsniveau nog rond € 3,10 per kilo. Toch zijn handelaren positief gestemd over de komende weken en verwachten een vrij solide markt, met een krap aanbod. Dus ook voor komende week verwachten zij een verdere stijging van de slachtkoeienprijs.

Prognose: plus van 5 cent

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.