Prijs slachtzeugen hard omhoog

Foto: ANP
Foto: ANP

De sterk stijgende prijslijn komt doordat het aanbod van zeugen afneemt. Zowel in ons land als in Duitsland zijn veel vermeerderaars gestopt.

De prijs die betaald wordt voor slachtzeugen gaat deze week met een sprong omhoog. De Duitse VEZG verhoogt zijn zeugennotering met € 0,10 naar € 0,87 per kilo geslacht gewicht. Slachterijen Westfleisch en Tönnies volgen deze verhoging. Dat betekent dat hun basisprijs in 1 week maar liefst 15% stijgt naar € 0,77 per kilo.

Vion en Pali Group

In navolging van de grote Duitse markt stijgen ook de prijzen in ons land. Vion vertaalt dit direct door de slachtzeugennotering van € 0,99 op € 1,09 per kilo slachtgewicht (€ 1,00 ex btw) te zetten. Pali Group neemt een kleinere stap door € 0,05 te plussen naar € 0,67 per kilo.

Tijs in Haarle verhoogt net als in Duitsland zijn prijs voor geslacht gewicht met een dubbeltje naar € 1,18 per kilo. De notering voor levend gewicht stijgt € 0,07 naar € 0,71 per kilo. De notering van Reimink in Hellendoorn heeft nog achterstand op die van Tijs in te halen. Die notering boekt daarmee zelfs € 0,10 per kilo levend gewicht bij. Dat brengt Hellendoorn op € 0,81 per kilo.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6037ac8dba426"></iframe>

Beperkte aanvoer

De sterk stijgende prijslijn komt doordat het aanbod aan zeugen afneemt. Zowel in ons land als in Duitsland zijn veel vermeerderaars gestopt. Dat zorgde de afgelopen maanden voor extra aanbod, maar nu hun bedrijven leeg zijn betekent het dat de aanvoer lager ligt dan voorgaande jaren. Marktpartijen verwachten dat het aanbod verder terug zal lopen. Dat terwijl de vraag naar zeugenvlees goed is.

VEZG verwacht een seizoensmatige stijging van de vraag naar worst en andere producten waarin zeugenvlees is verwerkt. De noteringen zullen daardoor naar verwachting verder stijgen.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.