Prijs sluitkool verbetert

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

In vergelijking met de afgelopen periode gaat het wat beter met de sluitkoolprijs.

Voor denenkool in de maat 36 wordt 33 cent per kilo gevraagd, geeft Martin Bolhuis van Tuindersbelang aan, voor rode kool 60 cent. Vraagprijzen zijn nog geen verkoopprijzen, maar het geeft wel aan dat de markt de laatste weken enigszins is verbeterd. Het verandert overigens niets aan de vrees dat 2020/2021 prijstechnisch gezien de boeken in zal gaan als ‘slecht’. Of er moet zich de komende maanden nog een opleving in de vraag aandienen. Dat kan nog gebeuren, leert de soms turbulente marktgeschiedenis voor sluitkool.

Europa-breed

De vraag komt uit heel Europa en is op een redelijk niveau. Polen was de afgelopen weken goed aan de markt voor de snijderij en voor de verse markt. De komende weken zal de vraag iets minderen, verwacht Bolhuis, omdat een (klein) deel van de verse markt ingevuld gaat worden met de allereerste verse kool van eigen bodem. “Onze kool is nu voor de snijderij in Polen, we hopen hun versmarkt er ook nog even bij te houden.” De handel naar het Verenigd Koninkrijk blijft wat achter, dat betreft met name witte kool voor de productie van coleslaw. Een verklaring is dat de consumptie van coleslaw in hoge mate afhangt van de temperatuur.

Regen houdt op

De weersomstandigheden, hoofdzakelijk gedomineerd door grote hoeveelheden aanhoudende neerslag, dragen eraan bij dat de start van het nieuwe seizoen moeizaam verloopt. Partijen planten die eind april zijn geleverd, staan nog steeds in de koelcel in afwachting van acceptabele veldomstandigheden.

Volgens een insider is de achterstand niet overal even groot, maar moet rekening gehouden worden met twee tot drie weken vertraging, in de hand gewerkt door de aanhoudend lage temperatuur. Van een verontrustend situatie is volgens hem geen sprake. “Vroeger werd vaak pas in de tweede helft van mei of begin juni geplant. Nu gebeurt dat gemiddeld een maand eerder. De oogstperiode is echter niet naar voren verschoven, waardoor de kool steeds rijper in de cel terecht komt. Later planten is om die reden dus geen probleem, voor het plantmateriaal zou het wel goed zijn als ze uit de koeling kunnen.”

Prognose: handhaving huidig prijsniveau.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.