Prijs sojabonen blijft licht onder druk

14-03 | |
Foto: Cor Salverius
Foto: Cor Salverius

Op de internationale termijnmarkten daalden begin deze week de prijzen voor sojabonen licht. De prijsdruk van vorige week blijft aanhouden.

Neerslag eind vorige week in Argentinië is goed voor het sojabonengewas, dat te weinig vocht heeft gehad afgelopen maanden. De Argentijnse sojabonenoogst werd door het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) in het laatste Wasde-rapport, publicatiedatum 8 maart, geschat op 33 miljoen ton. Dat is een daling van 8 miljoen ton vergeleken met een maand eerder.

Druk op de prijzen

De sojabonen in Argentinië hebben veel schade opgelopen door de droogte dit seizoen. Daardoor ontstaat druk op de prijzen. Maar ook wordt de grondstoffenmarkt beïnvloed door het faillissement van de SVB-bank, de op vijftien na grootste bank van Amerika. Verder is de dalende olieprijs van invloed op de prijs voor sojabonen.

Prijsindex IGC

De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde maandag 13 maart naar 293 punten (jaar 2000 = index 100). De tendens voor de sojabonenprijs is sinds begin dit jaar dalend. Vergeleken met een jaar geleden staat de prijsindex 16% lager.

Recordoogst Brazilië

Op de langere termijn is er eveneens druk op de sojabonenprijzen, omdat Brazilië een recordoogst verwacht. Volgens het USDA komt de Braziliaanse oogst voor seizoen 2022-’23 uit op 153 miljoen ton. Daarvan is 92,7 miljoen ton beschikbaar voor afzet op de wereldmarkt. De inzaaiwerkzaamheden verlopen niet al te vlot dit seizoen. Volgens het Braziliaanse marktbureau AGRural was eind vorige week ruim de helft (53%) van het sojabonenareaal in Brazilië aangeplant. Vorig jaar rond dezelfde peildatum was dat 64%.

Prognose: dalende sojabonenprijs

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer