Doorgaan naar artikel

Prijs sojabonen staat op laagste stand sinds 2006

Foto: Canva

Foto: Canva

De termijnmarkten doken begin deze week weer hard omlaag, mede door coronaperikelen.

De uitbreiding van het coronavirus beïnvloedt de wereldmarkten sterk. Op de Amerikaanse grondstoffenmarkt is de prijs voor sojabonen het hardst onderuit gegleden. De prijs voor soja komt op de termijnmarkt in Chicago met $ 821,75 op de laagste stand sinds 2006. De prijs wordt naast het coronavirus ook onder druk gezet, omdat de oogstdruk in Zuid-Amerika toeneemt. Kopers stellen zich daardoor meer afwachtend op.

Lees verder onder de grafiek.

Wereldwijde prijsdruk

Sojaprijzen dalen niet alleen in Amerika. De prijsdaling is ook terug te zien in de sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC). De prijsindex voor sojabonen, wat een maatstaf is voor de sojabonenprijs in de wereld, daalde maandag naar een niveau van 161 punten (index 100 = januari 2000). In mei 2019 stond deze prijsindex op een lager niveau: 158 punten.

Lees verder onder de grafiek.

Koolzaadprijs krijgt klappen

Het meest getroffen product op de Europese markt is koolzaad. De dalende olieprijs is sterk van invloed op de koolzaadnotering. Ook de vraag naar palmolie wordt minder, omdat de vraag naar plantaardige olie daalt als gevolg van de economische crisis. Voor koolzaad daalde de notering van het eerst aflopende contract (mei 2020) op de termijnmarkt in Parijs met € 17 naar € 335 per ton (16 maart). Dat is het laagste niveau in bijna 2 jaar tijd. In april 2018 stond het eerst aflopende contract voor koolzaad op een lager niveau.

Lees verder onder de grafiek.

Prognose: prijsdruk voor oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin