Prijs spruiten op slot

Goede B-spruiten zitten rond 50 cent, de dagprijs voor A-spruiten is zo’n 5 cent lager. Deze situatie lijkt bijna in beton gegoten, ondanks dat het aanbod B’s beperkt is en de vraag ernaar goed.

Het idee bestaat dat het huidige matige prijs voor met name B-spruiten samenhangt met het prijsniveau dat de afgelopen zomer in de voorverkoop voor het product werd gehanteerd. Dit betrof vooral het aandeel spruiten voor de Duitse markt, die wordt bediend door elkaar beconcurrerende exporteurs. Deze handelaren gebruiken dat in de voorverkoop gehanteerde prijsniveau op dit moment voor de vaststelling van de verkoopprijzen aan hun afnemers. Om deze klanten vast te houden, zijn die handelaren niet bereid om een hogere prijs te betalen voor spruiten die ze nu moeten inkopen.

Daarbij komt dat handelaren wel weten hoe groot de omzet moet zijn die een teler nodig heeft, geeft een ingewijde aan. “Door hun manier van voorverkopen bepalen ze jouw marge. De handel is het onderling eens, die heeft geen belang bij hogere prijzen.”

Vlotte afzet spruiten

Er is ook geen sprake van een overvloed aan spruiten die tegen elke prijs weggewerkt moet worden. In het algemeen zijn de producties niet overmatig. Bovendien vallen er nogal wat spruiten tussenuit door koolvlieg, trips en ook wittevlieg. Daar tegenover staat dat de afzet vlot doorloopt.

Winkelprijzen

In het winkelschap liggen spruiten voor prijzen variërend van € 1,78 (Jumbo) tot € 2,78 (AH) per kilo. Dat meldt supermarktscanner.nl. ‘Kleine’ spruiten kosten bij beide ketens € 3,38 per kilo.

Prognose: prijs stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.