Prijs varkensbrok koerst richting € 29,50

01-09-2021 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Op basis van de huidige grondstoffenprijzen en de verwachte marktontwikkelingen ligt de top van de varkensbrok waarschijnlijk tussen € 29 en € 30 per 100 kilo.

De cijfers die op 12 augustus door het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn gepubliceerd, hebben met name de tarwemarkt flink in beweging gebracht. In een betrekkelijk korte tijd liepen de prijzen wereldwijd fors omhoog, terwijl de andere granen in meerdere of mindere mate volgden.

Tarwe

Wat tarwe betreft, heeft de hittegolf in de Verenigde Staten en Canada een flinke tol geëist, terwijl ook de Russische tarweoogst aanzienlijk achterblijft op eerdere verwachtingen. Het Amerikaanse ministerie verlaagde deze oogst van 85 naar 72,5 miljoen ton. Hiermee is Russische tarwe niet langer een prijsdrukkende factor.

Krap aanbod kwaliteitstarwe

Binnen de EU doen zich met name in Frankrijk kwaliteitsproblemen voor, waardoor het aanbod van kwaliteitstarwe behoorlijk verkrapt is. Wel is er een ruim aanbod van voertarwe, maar de internationale tarweprijzen worden in eerste instantie bepaald door de hoeveelheid maaltarwe.

Eiwitmarkt

Behalve binnen de graanmarkt doen zich ook binnen de eiwitmarkt grote problemen voor. De sterke verlaging van de Canadese raapzaadoogst van 20,5 naar 16 miljoen ton brengt ook de beschikbaarheid van raapzaad voor de EU in gevaar. Dit betekent dat ook raapschroot een krap en duur product blijft. Aangezien de eventuele druk van zonnepitschroot voorlopig nog uitblijft, is alleen sojaschroot de komende maanden een belangrijke vervanger van raapschroot.

Prognose: Stijgende prijzen.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer