Prijs varkensbrok koerst richting € 43

19-05-2022 | |
Varkensbrok bestaat voor meer dan 80% uit granen en graanproducten. - Foto: Ronald Hissink
Varkensbrok bestaat voor meer dan 80% uit granen en graanproducten. - Foto: Ronald Hissink

Na de forse prijsstijgingen voor varkensbrok in maart en april (bij elkaar € 7,60 per 100 kilo) lijkt op basis van de huidige grondstoffenprijzen nog een voerprijsverhoging van € 3 tot € 4 mogelijk.

De verwachte prijsstijging is gebaseerd op normale weersomstandigheden in de belangrijkste oogstgebieden, goede oogsten op het noordelijk halfrond in 2022 en geen tegenvallende oogsten in 2023 op het zuidelijk halfrond. Aangezien er zich al weerprobleem aandienen, moet rekening worden gehouden met nerveuze markten en dus heftige prijsbewegingen.

Varkensbrok bestaat voor meer dan 80% uit granen en graanproducten (vooral tarwegries). De graanprijzen hebben dan ook een doorslaggevende invloed op de kostprijs van het voer. Wat de granen betreft, is het weer in Europa voor de markt direct van belang. Een droge, hete meimaand is zelden goed voor de ontwikkeling van de gewassen. Zeker niet na een betrekkelijk droge maart en april.

Raapzaad minder gewild

Wat de eiwitrijke grondstoffen betreft is dit jaar de omvang van de raapzaadoogst van belang. Raapschroot is normaliter een belangrijke grondstof voor de varkensvoeders, maar al geruime tijd wordt dit product vervangen door andere grondstoffen waaronder lupinen en sojaschroot. Laatstgenoemd product is op dit moment de ‘goedkoopste’ eiwitleverancier.

Voor de geïmporteerde grondstoffen is ook de Amerikaanse dollar van belang. Deze ligt echt op een historisch hoog niveau en lijkt onder invloed van inflatie en rente een nieuw hoogtepunt te gaan bereiken.

Prognose: verder stijgende prijzen.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer