Prijs varkensbrok lijkt hoogtepunt bijna te hebben bereikt

16-06-2022 | |
Varkensbrokken worden geladen op en mengvoerbedrijf. - Foto: Koos Groenewold
Varkensbrokken worden geladen op en mengvoerbedrijf. - Foto: Koos Groenewold

Met de laatste LEI-notering van € 41,95 in mei van dit jaar is de prijs van de varkensbrok waarschijnlijk niet ver van zijn top.

De prijzen van grondstoffen lijken het hoogtepunt te hebben bereikt, terwijl de prijzen op termijn ongeveer € 1 lager liggen dan in de lokomarkt. Wel gaan we, wat granen en oliezaden betreft, nog een zeer gevoelige periode tegemoet, maar het aanbod van grondstoffen in het algemeen zal niettemin toenemen in de komende maanden.

Granen doorslaggevend voor prijs varkensbrok

De varkensbrok bestaat momenteel voor ongeveer 75% uit granen en graanproducten (tarwegries). De granen zijn daarom doorslaggevend voor de kostprijs van de brok. Tot en met september vormen mais en gerst het leeuwendeel van de granen, waarbij mais op korte termijn afhankelijk is van het aanbod vanuit Brazilië.

De zogenoemde tweede Braziliaanse maisoogst wordt officieel op 88 miljoen ton geraamd, tegen 61 miljoen ton in 2021. Dit is de mais die grotendeels voor export beschikbaar komt. Deze mais komt vanaf juli op de markt.

Sojaschroot en raapschroot

De eiwitvoorzienig van de varkensbrok wordt hoofdzakelijk verzorgd door sojaschroot en raapschroot. Tot september is er door de consumptiemarkt inmiddels aardig wat soja gekocht, waardoor er voor raapschroot weinig ruimte meer is. Dit laatste product komt waarschijnlijk vanaf oktober aan bod. Vermoedelijk tegen lagere prijzen.

Prognose: stabilisering van de prijs.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer