Prijs varkensbrok stijgt naar ongekende hoogte

23-03-2022 | |
Vretende varkens. Op grond van de huidige marktsituatie stijgt varkensvoer de komende periode maandelijks zo’n € 2 per 100 kilo .- Foto: Herbert Wiggerman
Vretende varkens. Op grond van de huidige marktsituatie stijgt varkensvoer de komende periode maandelijks zo’n € 2 per 100 kilo .- Foto: Herbert Wiggerman

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de grondstoffenprijzen met gemiddeld 35% gestegen. Daardoor stijgen de mengvoerprijzen naar ongekende hoogte.

De mengvoerprijzen liggen al op een historisch hoog niveau. Desondanks komt er vooralsnog geen einde aan de almaar stijgende prijzen. Op grond van de huidige marktsituatie lijken de prijzen van varkensbrok door te zetten naar een niveau van € 40 per 100 kilo in juni. Dat houdt in dat het varkensvoer de komende periode maandelijks zo’n € 2 per 100 kilo in prijs omhoog gaat. In februari noteerde Wageningen Economic Research (WER) nog een prijs van € 32,25 per 100 kilo.

Aandeel granen 80%

Kijkend naar de samenstelling van de varkensbrok dan bestaat deze voor gemiddeld 80% uit granen en graanproducten (hoofdzakelijk tarwegries). Een belangrijk deel hiervan vormt mais, waarvoor Oekraïne tot midden van het jaar de belangrijkste leverancier is.

Als dit land wegvalt dan zijn er wel andere mogelijkheden voorhanden. Denk aan Argentijnse en Amerikaanse mais. Dan zullen er echter concessies moeten worden gedaan aan de kwaliteitseisen.

Vanaf juli komt Brazilië weer op de markt met de zogenoemde tweede of safrinha-oogst die grotendeels bestemd is voor export. De vooruitzichten wijzen tot nog toe op een belangrijk grotere oogst dan in 2021.

Raapschroot is te duur

Het eiwitgedeelte van de brok wordt ingevuld door sojaschroot en lupinen, naast het eiwit uit tarwe, tarweglutenvoer, tarwegries en palmpitschilfers. Raapschroot is te duur en komt pas weer vanaf september/oktober in beeld.

Een product als zonnepitschroot kan niet op de markt komen vanwege de oorlog. In feite is soja het enige echte alternatief. De sojaprijzen staan echter onder invloed van de droogte in Zuid-Amerika en het wegvallen van zonnepitschroot en zonnepitolie.

Prognose: stijgende prijzen.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo


Beheer