Doorgaan naar artikel

Prijs varkensbrok stijgt verder

Overslag van sojaschroot. - Foto: Koos Groenewold

Overslag van sojaschroot. - Foto: Koos Groenewold

De prijs van varkensbrok lag in maart op € 24,35 per 100 kilo. Marktbureau Stigevo verwacht dat de prijs de komende maand gaat stijgen.

De afgelopen maanden liep de prijs van varkensbrok geleidelijk wat op. Gezien de huidige marktomstandigheden zal de prijs verder stijgen.

De grondstoffenprijzen vertonen vanaf de derde week van maart een stijging die waarschijnlijk de komende weken aanhoudt. De graanprijzen zijn onder invloed van tarwe in korte tijd fors gestegen. De tarwe-notering steeg weer door de invloed van een grote ‘hamstervraag’ naar tarwebloem en pasta door het zich nog steeds verspreidende coronavirus. De vraag naar tarwe als veevoer nam echter af ten gunste van gerst en mais. Gerst is in relatief opzicht goedkoop en mais fundamenteel gezien niet duur.

Logistieke problemen

Wat de eiwitrijke grondstoffen betreft, is met name raapschroot bijzonder krap door een gebrek aan raapzaad. Als vervangers komen hiervoor vooral in aanmerking sojaschroot en zonnepitschroot. De markt van sojaschroot wordt momenteel in positieve zin beïnvloed door logistieke en aanbodproblemen in Zuid-Amerika en dan vooral in Argentinië.

Prognose: stijgende prijs.

Beheer
WP Admin