Doorgaan naar artikel

Prijs vleeskalveren verder omlaag

De vleesmarkt is in de zomermaanden zwak. Daar komt de hitte in Zuid-Europa bij, waardoor afnemers afhaken.  - Foto: Canva/Esben_H premium

De vleesmarkt is in de zomermaanden zwak. Daar komt de hitte in Zuid-Europa bij, waardoor afnemers afhaken. - Foto: Canva/Esben_H

De daling van de notering van de blankvleeskalveren is nog niet ten einde. Waar vorige week nog stabilisatie werd verwacht, drukt de hitte in Zuid-Europa zwaar op de vleesafzet.

De notering daalt zodoende met 4 cent van € 5,26 per kilo geslacht gewicht, exclusief btw. Daarmee komt de notering dichtbij het niveau van vorig jaar deze tijd. Net als andere jaren is de vleesmarkt in de zomermaanden zwak. Daar komt nu de hitte in Zuid-Europa bij, waardoor afnemers afhaken. Vorige week had Frankrijk ook nog een extra vrij dag.

Tot een paar weken geleden waren er vooral problemen met het voorvlees en de bijproducten, nu staat ook de afzet van dure onderdelen onder druk. Zoals al lange tijd zijn slachtleeftijden nog altijd relatief laag voor de tijd van het jaar en het aanbod vleeskalveren niet groot. Maar tot half augustus blijft de markt in zomerstand, dus er zijn nog een paar moeilijke weken te overbruggen.

Prijs rosés onder druk

De markt voor rosévleeskalveren staat onder druk. De gemiddelde prijs per kilo geslacht gewicht is met € 0,05 verlaagd naar € 4,95, inclusief btw. De verwachting dat met € 5 per kilo een bodem in de markt van rosévleeskalveren zou liggen, blijkt niet houdbaar. Het gemiddelde prijsniveau ging voor jong en oudrosé met € 0,05 omlaag naar € 4,95 per kilo geslacht gewicht, inclusief btw.

De kalfsvleesmarkt heeft over de hele breedte te maken met een moeizame situatie. Met name de vakanties en hitte in Zuid-Europa doen de vleesverkopen geen goed. Eerst waren het vooral het voorvlees en de bijproducten, nu staat ook de afzet van de wat duurdere onderdelen onder druk.

Starters stijgen juist nog in prijs

Starters worden deze week duurder. Bij een goede vraag en beperkt aanbod komt er € 5,00 bij de prijs op, zodat de gemiddelde notering nu € 400 af-stal is. De bovenkant van de markt ligt rond de € 405,00 per kalf.

Prognose: druk op prijs vleeskalveren, starters minimaal gelijk.

Lees ook: Redementsverbetering prijs biologisch rundvlees nodig

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Snel delen

Afbeelding
René Stevens

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin