Prijs vleeskuikens blijft wat onder druk

03-02 | |
Pluimveeslachterij. - Foto: Michel Zoeter
Pluimveeslachterij. - Foto: Michel Zoeter

De kuikenmarkt staat wat onder druk. De vleeshandel is begin van het jaar traditioneel iets lastiger dan in andere tijden van het jaar.

De kipconsumptie is wel wat ingezakt door inflatie en andere ontwikkelingen op het wereldtoneel. De extra consumptie buiten de deur gaat niet hard momenteel, maar het is zeker niet zo dat consumenten kip laten liggen.

Het zorgt ervoor dat slachterijen hun planningen afwerken, maar niet azen op extra kip. En dat terwijl ze er in hun capaciteit wel ruimte voor hebben. De laatste extra vrachten zijn, in een slachterij die toch al draait en waar het personeel al aan de lijn staat, doorgaans al snel lucratief. Maar de vleesverkoop verloopt zo stroef dat slachters zeggen aan die extra dieren niets te verdienen. Dat ontneemt de lust om dieren op de vrije markt bij te kopen.

Voldoende vleeskuikens

Hoewel het aanbod vleeskuikens niet overdadig is en de afgelopen weken ook niet is gegroeid, zijn het er meer dan voldoende om aan de ingezakte vraag te voldoen. Barneveld noteert daarom komende week opnieuw 2 cent lager. Zowel lichte als zware kuikens komen daarmee op € 1,14 tot € 1,16 per kilo levend gewicht. Daarmee behaalt de Nederlandse notering in twee weken dezelfde prijsval als de Belgische notering. Deinze kende vorige week een afslag van € 0,04 naar € 1,19 tot € 1,21 per kilo. Op dat prijspeil blijft de notering deze week staan.

Slachterijen noemen de concurrentie van goedkope kipdelen uit Oost-Europa nog wel eens als reden voor de prijsdruk die zij op de vleesmarkt ervaren. Toch is het niet zo dat een kuiken daar veel goedkoper is. De prijs van vrije kuikens in Polen ligt rond € 1,24 per kilo. Dat is een paar cent meer dan begin dit jaar toen die op € 1,20 per kilo stond. Nu is de Poolse vrije prijs volatieler dan die in ons land. Die steeg begin januari maar daalde halverwege de maand ook weer. De laatste twee weken is die prijs juist zo’n 10 tot 12 cent gestegen.

Dalende lijn contractprijzen

De contractprijzen zijn daarentegen minder beweeglijk dan die van vrije kuikens. De afgelopen weken lieten ook die een dalende lijn zien. Maar die prijsdruk is niet zo groot dat er wekelijks forse afslagen zijn. Stabiel tot licht dalend is de verwachte lijn voor de contractnoteringen volgende week. De Belgische ABC-prijs noteert in ieder geval prijshoudend op € 1,23 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer