Prijs voedingssuiker EU blijft oplopen

31-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De prijs van voedingssuiker in de EU blijft flink oplopen. De Europese Commissie heeft de gemiddelde verkoopprijs van witsuiker in de EU voor november verder verhoogd naar € 622 per ton.

Dat is een prijsstijging van € 36 (+6,1%) vergeleken met de voorgaande maand. Daarmee ligt de gemiddelde prijs € 208 per ton boven de gemiddelde prijs in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit publicaties van de Europese Commissie.

Suikerprijs elke maand gestegen

Sinds november 2021 is de verkoopprijs van suiker elke maand gestegen. In oktober 2022 steeg de prijs extreem met maar liefst € 74 per ton. Meestal stijgt of daalt de verkoopprijs minder dan € 10 per maand. De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

Termijnmarkt in Londen

Waarschijnlijk hebben de voedingsbedrijven in december opnieuw iets meer betaald voor suiker. Op de termijnmarkt in Londen noteerde het suikercontract (maart 2023) in november gemiddeld $ 529 per ton (€ 489). In december steeg de gemiddelde notering naar $ 550 (€ 508).

In de eerste weken van januari daalde de suikerprijs op de Londense termijnmarkt. De laatste dagen van januari trekt deze prijs weer aan. Het eerst aflopende contract voor witsuiker stond 30 januari op $ 568,70 per ton. Dat is $ 14 hoger dan begin van de maand.

India

India zou mogelijk meer export toestaan dan 6 miljoen ton. Maar het lijkt erop dat de extra export er niet inzit, omdat de suikerrietopbrengsten iets tegenvallen. India is na Brazilië en Thailand de grootste suikerexporteur in de wereld. Daarom reageert de prijs op berichten over de Indiase export.

Rietsuikeroogst Thailand gunstiger

Toch is aan de andere kant prijsdruk waarneembaar, omdat in Thailand de rietsuikeroogst gunstiger uitvalt dan waar eerder van werd uitgegaan. En in Brazilië is de schorsing van belasting op benzine verlengd, waardoor het minder interessant is om ethanol te produceren. Met als gevolg dat meer suiker wordt geproduceerd.

Hogere prijs voor Nederlandse telers

Nederlandse bietentelers kunnen een fors hogere suikerprijs voor oogst 2022 verwachten. Bietentelerscoöperatie Cosun gaf eind 2022 aan minstens € 52 per ton bieten te willen betalen, omdat de suikerprijs in de EU flink is gestegen. Een tekort aan suiker in de wereld en een grotere consumptie dan productie stuwt de prijzen. Daardoor wordt ook voor oogst 2023 een goede bietenprijs verwacht.

Prognose: prijsdruk suiker

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer