Skip to content

Prijs voedingssuiker schiet omhoog

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Suikerfabriek. De verkoopprijs van voedingssuiker stijgt voor de veertiende maand op rij, nu met een ongekende € 118 per ton. - Foto: Canva/SanderStock premium

Suikerfabriek. De verkoopprijs van voedingssuiker stijgt voor de veertiende maand op rij, nu met een ongekende € 118 per ton. - Foto: Canva/SanderStock

De prijs van voedingssuiker in de EU stijgt fors. Producenten verkochten hun suiker in januari voor gemiddeld € 773 per ton. Dat is € 118 hoger dan in december 2022, blijkt uit publicaties van de Europese Commissie. Bietentelers profiteren van de oplopende prijs van voedingssuiker in de EU.

Bietentelerscoöperatie Cosun meldde begin februari een bietenprijs voor oogst 2022 te kunnen betalen van € 68,75 per ton. Dat is meer dan eerder werd verwacht en bijna € 29 meer dan een jaar geleden. Verwerkers en consumenten zullen minder blij zijn met deze forse stijging.

Verkoopprijs van voedingssuiker

De verkoopprijs van voedingssuiker stijgt voor de veertiende maand op rij. Een maandelijkse stijging van € 118 per ton is ongekend hoog. De maandelijkse verkoopprijs in de EU komt tot stand door de suikerprijzen in 3 regio’s. In alle 3 de regio’s is de suikerprijs flink gestegen. In regio 2 (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) steeg in januari de gemiddelde verkoopprijs met € 133 per ton ten opzichte van de vorige maand. Voor regio 1 (Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Finland, Hongarije, Litouwen, Polen, Zweden en Slowakije) steeg de verkoopprijs voor suiker met € 109 in januari. In regio 3 (Bulgarije, Estland, Kroatië, Italië, Portugal en Roemenië) was de prijsstijging in dezelfde maand € 28 ten opzichte van afgelopen december.

Meer informatie

De Commissie rapporteert suikerprijzen op basis van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1185, die in 2019 is uitgebreid, waardoor met ingang van 1 januari 2021 voor meer producten in meer sectoren meer informatie moet worden gerapporteerd. Zoals naast verkoopprijzen voor producenten ook de inkoopprijzen van verwerkers en retailers. Op die manier probeert de Commissie een beeld te krijgen wat er op de markt gebeurt.

Verkoopprijs voor voedingssuiker hoger dan prijzen op basis van kortlopende contracten

Op basis van de prijzen die in januari zijn gerapporteerd, valt het op dat de maandelijkse verkoopprijs voor voedingssuiker hoger was dan de prijzen op basis van kortlopende contracten. Sinds januari 2021, het begin van de verplichting om ook verkoopprijzen op basis van kortlopende contracten te rapporteren, is dat niet het geval geweest. In december 2022 was de maandelijkse verkoopprijs van suiker € 655 per ton en de gemiddelde prijs van kortlopende contracten was toen ruim € 740 per ton. In januari is dat omgedraaid en ligt de maandelijkse verkoopprijs hoger, wat tot vragen heeft geleid van de Commissie.

Veranderende markt

De suikerindustrie draait flink aan de knoppen in een veranderende markt met onder andere hoge (energie)prijzen en veranderende wetgeving. Begin deze maand werd bekend dat het Franse Tereos een van zijn suikerfabrieken en een distilleerderij in Noord-Frankrijk gaat sluiten. Tereos verwacht dat het bietenareaal in Frankrijk flink zal krimpen na het verbod op neonicotinoïden.

Een lagere productie leidt tot hogere prijzen op de wereldmarkt omdat de wereldwijde beschikbaarheid van suiker niet genoeg is om de vraag te dekken. Tereos, het grootste suiker- en ethanolbedrijf van Frankrijk en de vierde suikerproducent ter wereld, verwacht dat er komend seizoen zeker 10% minder bieten aangeleverd zullen worden nu er geen neonicotinoïden meer toegepast mogen worden tegen de vergelingsziekte. Bovendien lopen de opbrengsten per hectare door de opeenvolgende droogteperioden toch al terug.

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin