Prijs voor sojabonen blijft stijgen

De noteringen van oliehoudende zaden stijgen deze week verder.

De opbrengst van sojabonen in de Verenigde Staten is in het laatste Wasde-rapport naar beneden bijgesteld met ruim 3 miljoen ton naar ruim 117 miljoen ton. De lagere opbrengst komt deels omdat het Amerikaanse areaal sojabonen naar beneden is bijgesteld voor seizoen 2020-’21. Ook de beginvoorraad is naar beneden bijgesteld. Dat komt door naar boven bijgestelde sojabonen export voor seizoen 2019-’20.

Sojaprijsindex

De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC), die een maatstaf voor sojaprijzen in de wereld is, staat met 212 punten (index 100 = januari 2000) 18% hoger dan een jaar geleden.

Sojameel

Naast de prijzen voor sojabonen loopt ook de notering voor sojameel op de termijnmarkt in Chicago de laatste maanden op, omdat de fysieke beschikbaarheid beperkt was in Noord-Amerika en Zuid-Amerika is al een deel van de nieuwe oogst aan het verkopen. Veevoerproducenten verwachten dat de sojaprijzen de komende maanden geen daling laten zien door de beperkte beschikbaarheid in de wereld. De wereldwijde opbrengst van sojabonen is overigens minder hard gedaald dan in de VS, doordat onder andere Brazilië een hogere opbrengst verwacht. Verder blijft de Chinese vraag naar Amerikaanse soja groot, die vraag zorgt ook voor hogere prijzen.

Koolzaadprijs stijgt

Ook de Europese koolzaadprijs profiteert van een hogere internationale sojanotering en een stijgende palmolieprijs in Kuala Lumpur. Daarbij bestaan er zorgen over de komende koolzaadproductie in Frankrijk doordat het zeer droog is. De droogte is ongunstig na het zaaien. De aanhoudende droogte kan 1 miljoen hectare minder koolzaad opleveren, meldt analysebureau Agritel. Voor koolzaad staat het eerst aflopende contract (november) op de termijnmarkt in Parijs op € 384,25 per ton. Dat is vergelijkbaar met een jaar geleden.

Prognose: hogere sojaprijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.