Prijs vrije kuikens gelijk door verstoorde planning

Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Er zijn genoeg dieren om in de vraag te voorzien, maar slachterijen nemen ook graag genoeg extra dieren op.

De handel op de kuikenmarkt loopt goed door. Slachterijen hebben strak gepland, waardoor het wegvallen van Koningsdag was ingecalculeerd en niet voor verrassingen zorgde.

Slachterijplanningen doorkruist

De slachterijplanningen worden alleen nog wel eens doorkruist door de uitbraken van vogelgriep in België en Duitsland. Kuikens die waren ingepland voor slacht in een Nederlandse slachterij komen dan ineens niet en worden lokaal geslacht. Dat geeft gaten in de planningen, die veelal worden ingevuld door deze dieren uit te ruilen met andere kip van buiten de gebieden van dezelfde slachterij. Maar de aantallen en de levermomenten zijn dan vaak net anders waardoor de planningen worden verstoord. Volgens sommige slachterijen geen probleem; die nemen gewoon wat gas terug, maar anderen noemen het lastig.

De tumult die het geeft, voorkwam in ieder geval wel dat de Barneveldse notering voor vrije kuikens beweegt. En die pas op de plaats weerspiegelt ook de markt van de vrije kuikens. Er zijn voldoende dieren om in de vraag te voorzien, maar slachterijen nemen ook graag genoeg extra dieren op.

Notering vrije kuikens stijgt in België

In België stijgt de notering voor vrije kuikens. Deinze boekt over deze week 2 cent bij en komt daarmee op € 0,89 tot € 0,91 per kilo levend gewicht. Dat geeft een stuwende werking aan de contractprijs. De ABC-prijs voor volgende week gaat een cent omhoog en komt daarmee op € 0,87 per kilo levend.

Stijgende voerprijs

De almaar stijgende voerprijs zorgt voor onzekerheid bij pluimveehouders. Sommigen twijfelen over opzetten bij de huidige minimale marges. Voor sommige slachterijen geen probleem, gezien het fragiele evenwicht waarin de markt zich nog altijd bevindt. In de wetenschap dat overaanbod de langgekoesterde wens van prijsstijging alleen maar kan verstoren, blijven ze strak plannen.

Anderen zijn optimistischer over de nabije toekomst en stralen duidelijk vertrouwen uit over de ontwikkelingen in de kuikenmarkt. Het voortschrijdende aantal corona-entingen die verdere versoepeling van de regels mogelijk moeten maken, de sterk afgenomen concurrentie uit Polen door vogelgriep daar, de wetenschap dat het betere seizoen eraan komt en dat de voorraden zo’n beetje weg zijn; dat maakt dat ze hun slachtaantallen op peil willen houden en hun leveranciers motiveren te blijven opzetten.

De contractnoteringen zullen hun gestaag stijgende prijslijn dan ook behouden. De VCN steeg deze week met een halve cent en de verwachting is dat dat komende week zeker niet minder zal zijn.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.