Prijs witte eieren stijgt harder dan bruine

07-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het is nog lang geen Pasen, maar de eiermarkt loopt al gesmeerd. Scharrel, kooi, uitloop of biologisch; het maakt niet uit welk ei je hebt, overal is vraag naar.

Zo heeft de verwerkende industrie al weer eieren nodig voor Pasen, leggen kokerijen en ververijen voorraden aan, maar worden er bovenal ook gewoon veel eieren gegeten. Er zijn veel acties en die stimuleren de consumentenaankopen.

Net als vorige week trekt de spotmarkt aan. Barneveld plust deze week een dubbeltje bij de bruine scharreleieren en € 0,15 bij de kooi-eieren. De NOP richtprijs zit daarmee ook in de lift. Bruine scharreleieren van 62/63 gram plussen € 0,04 naar € 7,49 per 100 eieren.

Vraag van kokerijen

Wat opvalt is dat de prijs van witte eieren deze week duidelijk harder stijgt dan die van bruine. De prijs van 100 witte scharreleieren van 62/63 gram stijgt namelijk 3 keer zo hard: met € 0,12 naar € 7,13. Dat komt deels doordat witte populairder worden, omdat ze duurzamer te produceren zijn dan die met een bruine schaal. Maar daarnaast nu ook door de toenemende vraag van kokerijen en ververijen. Daarbij vermoeden sommigen dat het ook door de rekenregels achter de noteringen komt. Kooi-eieren zijn namelijk goed aan de prijs en worden week op week vlot duurder. Deze week stijgt de NOP richtprijs met € 0,055 naar een niveau van € 0,997.

Gretigheid

Bij de huidige prijsontwikkeling zouden de lichtere witte scharreleieren goedkoper in de markt gezet worden dan kooi-eieren. Om dat te voorkomen wordt wit bewust opgeplust, zo vermoeden pluimveehouders. Nu is dat volgens hen geen slechte zaak, het is meer dat de prijs van (bruine) scharreleieren niet snel genoeg stijgt. Ze vinden dat de snelheid waarmee de noteringen oplopen niet de markt van dit moment weerspiegelt. Onveranderde noteringen bij de Duitse WeserEms, Amsterdamse die bruine M-en gelijk houden en zelfs een stuiver verlagen bij de bruine L-en… het rijmt niet met de gretigheid waarmee hun afnemers de eieren komen ophalen.

Stemming blijft goed

De verwachting is dat de gunstige stemming op de eiermarkt aanhoudt. Snel of wat langzamer dan gewenst; de prijzen zullen ook komende week weer stijgen.

Prognose: prijsstijging.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer