Doorgaan naar artikel

Prijsbodem lijkt bereikt bij vrije kuikens

prijs vrije kuikens premium

Slachterijen proberen de overschotten die ze op bepaalde momenten hebben wat glad te strijken door leveringen door te schuiven. Foto: Michel Zoeter

De situatie op de vleeskuikenmarkt is volgens slachterijen niet anders dan afgelopen weken.

Er zijn voldoende kuikens om in de vraag te voorzien. En hoewel slachterijen er soms wel wat minder zouden willen slachten, komen de kuikens wel weg. Wat wel anders is dan de afgelopen weken is het prijsverloop van de vrije kuikens. Die blijven komende week onveranderd en dat is toch wat anders dan weken van daling. In drie weken tijd daalde de Barneveldse notering met € 0,08 per kilo levend gewicht.

Met een prijspeil van € 1,11 tot € 1,13 per kilo lijkt voorlopig de bodem bereikt te zijn. Daarmee is het peil nu zo laag ten opzichte van de contractprijzen dat slachterijen er geen groter verlies op willen incasseren. ‘Als de prijs nog verder zakt, dan verkopen we ze niet maar slachten we ze wel zelf’, is de houding. Slachterijen proberen de overschotten die ze op bepaalde momenten hebben wat glad te strijken door leveringen door te schuiven.

Prijsverloop contractnoteringen

De contractprijzen houden het huidige niveau volgende week niet vast. Het prijsverloop van contractnoteringen gaat altijd wat meer gedempt omhoog en omlaag dan de prijs van vrije kuikens. En vaak lopen die bij het volgen dan wat achter. De verwachting is dat de contractprijzen volgende week nog wel wat lager uitkomen dan deze week. De VCN is in zeven weken tijd 3,5 cent van zijn waarde verloren en staat deze week op € 1,095 per kilo levend gewicht. Daarmee is de huidige koers 2,2 cent lager dan het peil van de contractprijs vorig jaar in deze week (€ 1,117 per kilo). De Belgische ABC-prijs blijft komende week wel staan op € 1,22 per kilo.

De prijsdruk komt volgens slachterijen met name door onbelemmerde invoer van kippenvlees uit Oekraïne. Aan de andere kant zijn er andere internationale krachten die weer in het voordeel kunnen werken. Zo heeft Japan de invoer van kip uit Brazilië gestaakt, vanwege vogelgriepuitbraken daar. Dat ging volgens ingewijden nog wel om significante volumes. Als Brazilië die niet meer kwijt kan, ontstaat er ruimte voor andere landen om dat gat te vullen. Zeker als de productie in Brazilië daardoor daalt.

De komende weken lijkt het aanbod van kuikens op de Nederlandse markt nog voldoende om in de vraag van slachterijen te voorzien. Daarna wordt het wat dunner, is de verwachting. Dan komen er links en rechts wat gaten in de planning, maar die kunnen met de vakanties juist welkom zijn om de markt in evenwicht te houden.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten nog licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin