Prijsbodem uien klein lichtpuntje

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Dat de uienprijzen stijgen is misschien een overdreven constatering, maar de bodem lijkt wel bereikt.

Bij de telersprijzen in Goes ging na Pasen de prijs van de gele zaaiuien alleen aan de bovenzijde omhoog. Rode uien zaten beter in de lift, met voornamelijk prijsstijging aan de onderzijde. De beurs Emmeloord hield het donderdag 8 april op een bescheiden prijsstijging voor alleen rode uien.

Baalprijs zakt niet meer

De telers geven de uien in ieder geval niet meer zo gemakkelijk af, maar aan de prijswijziging wordt in de handel niet zoveel waarde gehecht. De baalprijs zakt niet meer, terwijl daar toch steeds wat vanaf ging van week tot week, maar hij laat ten opzichte van de telersprijzen veel te wensen over. € 18 per 100 kilo is geen weelde als je ook nog eens duur ingekochte uien moet ophalen. De verwerkers houden nu hun voorraad meer vast, iets verbetering van de stemming is er wel.

Weinig te beleven voor exporteurs

Voor de exporteurs is er weinig te beleven. Wat hen nog steeds flink opbreekt, is de slechte beschikbaarheid van geconditioneerd vervoer, lees: containers. Verder blijft de wekelijkse export vooral op een bar matig volume hangen vanwege achterblijvende vraag.

Marktstemming

Als de marktstemming verbetert, is dat een goede zaak. Het is iets waar speculanten op hopen. Als ook in het buitenland gezien wordt dat prijstechnisch de bodem in de markt wel is bereikt, kan de kooplust misschien aantrekken.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.