Doorgaan naar artikel

Prijsdaling aardappelen vlakt af

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De aardappelmarkt voelt tam aan.

De af-landdruk is hoog, waardoor een teler met vrije aardappelen gevoelsmatig met de rug tegen de muur staat. Maar de prijsdaling vlakt sinds vorige week af.

PotatoNL verlaagde de notering voor categorie 1 op maandag 4 september naar € 17 tot € 22 per 100 kilo (-€ 3), waar een week eerder de notering nog met € 7,50 daalde. Maar ondanks de sterke prijsdaling van de afgelopen weken staan de aardappelprijzen nog steeds op een prima niveau. PotatoNL noteert deze week lager dan een jaar geleden in dezelfde periode, maar de bovenkant van de notering staat hoger dan in 2021, 2020 en 2019.

Het Duitse Reka verlaagde 1 september de notering voor vroege aardappelsoorten met € 1 naar € 17 per 100 kilo. En de Belgische notering voor vroege aardappelen stabiliseerde afgelopen vrijdag toen Belgapom onveranderd noteerde op € 17,50 per 100 kilo. In de voorgaande drie weken zakte de notering met € 32,50 per 100 kilo. Het seizoen begon medio juli met een notering van € 50.

Knollen per plant valt tegen

De aardappelen zijn afgelopen weken goed gegroeid, zo laten de proefrooicijfers zien. Wel vallen de hoeveelheid knollen per plant voor alle rassen tegen. Overigens sluit de groei die de verschillende proefrooicijfers laten zien niet helemaal aan bij het beeld dat sommige telers hebben. Met elk fritesgeschikt aardappelras lijkt wel iets aan de hand, waardoor opbrengsten tegenvallen.

De stemming lijkt flauw te blijven, omdat tot november aardappelen worden gerooid. In het najaar wanneer de eerste bewaaraardappelen uit de schuur komen en daarmee ook de bewaarpartijen die noodgedwongen weg moeten, kunnen de prijzen onder druk komen te staan. De verwachting is dat de vrije markt na de jaarwisseling weer zijn werk kan doen.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin