Prijsdaling granen wakkert kooplust aan

29-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De forse prijsdaling bij de granen in de afgelopen week wakkert de kooplust aan. Dit zorgt op de termijnmarkten weer voor enig prijsherstel.

De start van graanoogst 2022 vordert snel. In de achttien tarwestaten van de Verenigde Staten was begin deze week 41% van de wintertarwe geoogst. In Kansas, tarwestaat bij uitstek, is al bijna 60% van de oogst aan kant. Vorig jaar was dat nog geen 40%. De zuidelijker gelegen staat Oklahoma heeft al 90% van de tarwe binnen.

Ook in delen van Europa komt de oogst al goed op gang. En dat drukt de prijsvorming. Zowel termijnmarkten als de fysieke markten hebben veel terrein prijsgegeven. De prijsdaling werd versterkt door berichten over een grote oogst in Rusland.

Meer koopbelangstelling

De termijnmarkt Matif in Parijs sloot maandag voor het september-contract € 38,25 per ton lager op € 350 per ton. Op dat niveau is er weer meer koopbelangstelling in de markt gekomen, en dat tilde het prijsniveau woensdag 29 juni tot boven de € 360 per ton.

De fysieke markten konden niet achterblijven bij het geweld op de termijnmarkt. De tarweprijs op de graanbeurs in Groningen zakte met € 25 naar € 345 per ton. Dat is de slotnotering van de oude oogst. De komende twee weken is er in Groningen geen beurs. De volgende notering wordt vastgesteld op 19 juli.

De handelsbeurs in het Duitse Hamburg liet de prijs deze week met € 33 zakken naar € 352 per ton. Voertarwe geleverd uit de nieuwe oogst noteert ook op dat niveau. En voor levering in de eerste helft van volgend jaar wordt met € 356,50 per ton niet veel meer betaald.

Lager prijsniveau zorgt voor kopers op markt

Het lagere prijsniveau zorgt ervoor dat kopers op de markt komen. Zo wordt melding gemaakt van een aanbesteding die Egypte in de markt zet. Algerije schijnt eveneens meer te kopen dan verwacht. Ook enkele andere traditionele tarwe-importeurs laten zich nu weer zien.

Opvallend is dat Rusland ondertussen de exportheffingen voor tarwe verder opschroeft. Voor de week van 29 juni tot 5 juli ligt de heffing op $ 146,10 per ton, dat is omgerekend € 139. Daarmee ligt de heffing op het hoogste niveau sinds de invoering vorig jaar. De heffing is gebaseerd op een indicatieve exportprijs van $ 404 per ton (omgerekend € 384).

Prognose: licht prijsherstel.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer