Prijsdaling eieren in matige markt

06-05 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De eiermarkt was deze week matig, de handel was vrij rustig tot heel matig en ‘taai’.

“De afzet was amper redelijk te noemen”, zo omschreef een handelaar deze week. Vooral biologische eieren zouden slecht worden verkocht. Een ander noemde de handel “een beetje normaal voor de tijd van het jaar”. De vakanties naar het buitenland speelden de afzet parten. Het leidde tot verdere prijsdalingen, voor de vierde week op rij. Nog steeds op een hoog niveau, dat wel.

Barneveld daalde over alle gewichtsklassen met 30 cent bij de kooi-eieren en met 30 cent bij de scharreleieren. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde bij de klassen M en L met 45 tot 55 cent. De Duitse Weser-Ems daalde bij de scharreleieren bij die klassen bij de scharreleieren ongeveer ook zoveel, bij de scharreleieren met 35 tot 40 cent. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren daalde met 15 cent voor de M- en L-eieren.

Ook de NOP-richtprijs scharreleieren noteerde lager: die voor witte 62-63 gram kwam uit op € 10,33 (-48 cent), die voor bruine op € 10,76 (-43 cent). Voor beide nog steeds een groot verschil met vorig jaar, toen in week 18 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren € 6,10 noteerde en voor bruine € 6,70.

Zorgen om vogelgriep

De vervoersmaatregelen wegens vogelgriep in de Gelderse Vallei bezorgt eierhandelaren veel extra werk en geregel. De 1-op-1 transporten van de bedrijven in de ingesloten gebieden naar overslag, het reinigen en ontsmetten van de vrachtwagens en de transporten van de overslag naar de pakstations. Eieren voor export naar Duitse afnemers moeten overgezet worden op schone trays en trays moeten na gebruik worden gereinigd en ontsmet, wat veelal in twee werkgangen gebeurt. Hoewel er inmiddels ook flink wat legbedrijven (preventief) geruimd zijn, is daar in de handel nog weinig van te merken. De beschikbaarheid van consumptie-eieren wordt ‘royaal’ genoemd en de afzet richting industrie is groeiende. De vraag van de industrie is er nog steeds.

De NOP-industrienoteringen kwam zowel voor kooi- als voor scharreleieren deze week op € 1,633 per kilo. Beide 5 cent lager dan vorige week. De Duitse Weser-Ems-notering voor industrie-eieren daalde voor kooi-eieren met 5 cent naar € 1,50, die voor scharreleieren met 10 cent naar € 1,57. Betekent dit lagere prijsniveau in Duitsland dat de vraag naar industrie-eieren in Duitsland lager is dan in Nederland?

Onzekerheid

De onzekerheid en zorgen over de ontwikkelingen met vogelgriep zijn onverminderd hoog. Wanneer mogen de kippen weer naar buiten? En komt de vraag naar vrije-uitloopeieren dan weer op gang en komt dit dan weer terug op het oude niveau?

Die onzekerheid en zorgen zijn er ook internationaal. De Duitse marktanalist schreef deze week dat de effecten van de vogelgriepgolf in de VS op de Europese markt nog niet kunnen worden beoordeeld, maar dat de eiwitprijzen al ongekende hoogten hebben bereikt. “Een eerste indicatie? Worden binnenkort de eerste eieren geëxporteerd naar de VS?”, zo vroeg hij zich af.

Typische mei-week

Voor komende week wordt een ‘typische mei-week’ verwacht, met warm weer en een matige afzet. Mogelijk dat de afzet iets beter is dan in de voorbije vakantieweek, maar de prijs zal verder dalen. “We zullen moeite moeten doen om de rem op de prijsdaling te houden”, zo verwacht een handelaar.

Prognose: prijsdaling.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer