Prijsdaling slachtkoeien zet verder door

01-08 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De dalende tendens in de slachtkoeienmarkt die in week 29 is ingezet, zet verder door.

Deze week is de zomerdip in de slachtkoeienmarkt nog duidelijker zichtbaar. In vervolg op de prijsdaling van vorige week met 5 cent, daalde de prijs deze week met 15 cent.

Minder slachtkoeien aangevoerd

Op de veemarkt in Bunnik waren deze week minder slachtkoeien aangevoerd en de noteringen daalden met 10 tot 20 cent. Een slachtkoe van O-kwaliteit noteerde € 4,90 per kg geslacht gewicht. De prijs van worstkoeien daalde deze week met 20 cent nog harder. De prijs van een eerste kwaliteit worstkoe kwam uit op € 4,20 per kg geslacht gewicht en van een tweede kwaliteit op € 3,90 per kg geslacht gewicht. De prijsdaling is een gevolg van de traditioneel kleinere binnenlandse vraag naar rundvlees in de zomer, het hogere aanbod van slachtkoeien vorige week en van de beperkte slachtcapaciteit.

De ruimere aanvoer vorige week was een gevolg van de lagere aanvoer de week dáárvoor (vanwege het hitteprotocol). Omdat veel personeel met vakantie is, zijn slachterijen dicht of ze draaien op beperkte capaciteit. De sterker dalende prijs van worstkoeien is deels ook een gevolg van de zomersluiting van de vleesverwerkende industrie.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beekman
Janet Beekman Freelance redacteur
Meer over


Beheer