Prijsdaling veevoer voor start maisoogst

De spanning op de markt voor bijproducten was er al een aantal weken niet echt meer. Nu is het helemaal rustig, doordat de vraag op een heel laag pitje staat.

Toen de voermaatregel nog op tafel lag, lag de vraag naar bijvoorbeeld bierbostel hoog en steeg de prijs flink in korte tijd. Nu is de noodzaak er niet meer om buiten het krachtvoer aan eiwit te komen en moeten de verkopers meer moeite doen het product weg te zetten. Het resultaat is een dalende prijs van € 0,10 per % droge stof. Ook andere producten zakken in prijs, door de relatieve rustige markt, voor de maisoogst. Straks is er afdek nodig voor de mais en neemt de vraag naar bijproducten weer toe. De uitlevering van aardappelpersvezels verloopt nog moeizaam door storingen in twee van de drie zetmeelfabrieken. De verwachting is dat deze week de productie naar volop opgetrokken kan worden.

Mais 100 punten € 1.550

Dinsdagavond maakte Snijnmaiskern Markelo voor 100 punten-mais een prijs bekend van € 1.550. De mais staat er beter voor dan in 2019, maar er zijn twijfels bij de kolfkwaliteit en volgens de aanwezigen is de ruwvoerpositie van veel melkveehouders beter dan vorig jaar. Melkveehouders kijken eerst wat ze zelf aan de bult kunnen krijgen, voordat ze bijkopen.

Stroprijs stijgt

Stro blijft duur en wordt nauwelijks verhandeld. Voor de afdek van bollen wordt nu nog wat stro gekocht. Verkopers houden het stro vast in de wetenschap dat kopers wel over de brug moéten komen met hogere prijzen. Kwestie van lange adem.

Prognose: Bijproducten stabiel, stro duurder.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.