Prijsdruk door aanbod af-landaardappelen

24-10 | |
Foto: Ton Kastermans Fotografie
Foto: Ton Kastermans Fotografie

De handel is rustig op de aardappelmarkt. De af-landposities worden opgehaald door de industrie en maakt dat de verwerkers niet actief hoeven bij te kopen. Vrije af-landhandel ligt een paar euro onder € 25 per 100 kilo. Voor aardappelen uit de schuur ligt de prijs op een hoger niveau tussen € 25 tot € 26,50.

Nederlandse verwerkers hebben amper koopinteresse. Belgische verwerkers zijn de meest actieve kopers. De af-landaardappelen uit het noorden exclusief transportkosten worden naar België en Noord-Frankrijk gereden voor de onderkant van de PotatoNL-notering. Sommige telers hebben geen goede opslag of zien hoge bewaarkosten niet zitten en verkopen daarom.

Verder is de kwaliteit is niet overal goed. Aardappelen hebben deze zomer te lijden gehad onder de wisselvallige groeiomstandigheden en verouderen snel. In het zuidwesten ontstaat prijsdruk door waterschade (rot), waardoor aardappelen versneld uit de schuur worden gereden.

Al met al is het aanbod groter dan de vraag. De nagroei van de aardappelen is goed geweest de afgelopen twee maanden. Het gunstige weer maakt dat de verwerkende industrie tot medio november niet hoeft bij te kopen. Meeleverpartijen worden doorgeschoven en er dan ook geen koopinteresse in Duitsland. Het Duitse Reka verlaagde afgelopen vrijdag de aardappelnoteringen dan ook. Voor Fontane en Challenger kwam de notering op € 22 per 100 kilo uit (-€ 2) en voor Innovator werd op € 23 genoteerd.

Vraag vanuit België gereduceerd

De vraag die vanuit België kwam is ondertussen gereduceerd. Afgelopen vrijdag hield het Belgische Belgapom de noteringen nog gelijk. Er bleef € 25 op het bord staan voor Fontane en Challenger bij een flauwe marktstemming. Voor Innovator werd een euro meer betaald. De marktstemming voor Innovators veranderde van vast naar rustig. De verwachting is dat deze € 25 geen stand houdt, aangezien er amper handel is. Aan de andere kant is het de vraag of telers voor minder de deur opendoen.

Prognose: rustige, prijshoudende aardappelmarkt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer